Започна изпълнението на проект в Плевен „Младите хора – бъдещето на България – говорят”

IMG 5428

С увлекателна дискусия ученици и шампиони дадоха старт на проекта „Младите хора – бъдещето на България – говорят”

В Плевен официално стартира проектът „Младите хора – бъдещето на България – говорят”, ( № 2022-3-BG01-KA154-YOU-000102860). Той е финансиран по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: Образователна мобилност за граждани на Сдружение „Младежки гвардейски отряди” с председател д-р Денислава Ангелова.

Домакин на първото събитие – дебат на тема „Спорт или не”, е бил Първи ученически гвардейски духов оркестър към Средно училище „Иван Вазов” – Плевен. Участие в проявата са взели над 70 младежи от СУ „Иван Вазов” и Спортно училище „Георги Бенковски” – Плевен.

Учениците са били приветствани от заместник – министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, който е благодарил за поканата и възможността да стане съпричастен към проявата и да чуе гласа на младите хора. Той е пожелал на всички участници в дебата много успехи не само в спорта, но и в целия им житейски път.

Специални гости и активни участници в дискусията са били олимпийските шампионки Мадлен Радуканова и Лаура Траатс, световния шампион по бокс Детелин Далаклиев, двукратния шампион на България по футбол Светослав Бърканичков, легендата в борбата Цоло Божилски, президентът на КБИ „Петромакс” и вицепрезидент на БНФК  Русалин Русалинов, мениджърът на БК Спартак Богдан Петков, треньорите по художествена гимнастика Татяна Димитрова и Янита Димитрова, Светлин и Радостин Шиндови от СК по борба  „Плевен” и др. В ролята на водещ е влязла популярната спортна журналистка Елена Яръмова.

Всички участници в дебата са били разделени в два отбора – „Олимпийски дух” с капитани Мадлен Радуканова и Лаура Траатс, а другият – „Лъвски сърца”, поведоха Детелин Далаклиев и Светослав Бърканичков. В помощ на двата отбора бяха съответно директорите на СУ „Иван Вазов и СУ „Георги Бенковски”  – Димитър Митев и Мариана Костова.

Капитаните и техните отбори, съставени от любознателни млади хора, са дебатирали с огромен интерес по различни теми, сред които „Защо е важен спортът за младежите”, „Може ли спортът да спечели битката с електронните устройства?”, „Трябва ли спортът да бъде по-развит в училище?”, „Могат ли  спортът и ученето да се допълват и да се съчетават успешно?”, „С какво спортът помага за личностното развитие?”, „Какви трудности среща човек, който спортува любителски?”, „Какво е влиянието на известните спортисти в обществото” и др.

Момчетата и момичетата са били активни и креативни в изложенията си. Те са акцентирали върху ползите от спорта и физическата активност, но са обърнали внимание и на нуждата от инвестиция и развитие в спортната инфраструктура, тъй като според повечето от тях е необходимо подобряване на условията за спортна дейност. Младежите са коментирали, че спортът играе важна роля за социализацията и изграждането на приятелства, за възпитанието, за формирането на характер, дисциплина и отговорност. Изказани са били мнения, че е много по-полезно да излезеш на игрището или да влезеш в залата, отколкото да стоиш пред компютъра или телефона и да се опитваш да заместваш спорта с електронни игри. Младежите са били категорични, че спортът и училището трябва да вървят ръка за ръка, за да може човек да просперира.

Най-активните участници в дебата са получили специални награди, осигурени от изпълнителния директор на Национална спортна база Светослав Русинов. Най-изявените при момчетата са получили билети за вечното футболно дерби между ЦСКА и Левски, което ще се играе на 17 април, а момичета са спечелили билети за Световната купа по художествена гимнастика, която ще се проведе от 31 март до 2 април в зала „Арена Армеец” в София. Наградите са били връчени от зам. министърът на спорта Петър Георгиев, олимпийските шампионки Мадлен Радуканова и Лаура Траатс, световния боксов шампион Детелин Далаклиев и футболната легенда Светослав Бърканичков.

IMG 5415
IMG 5416
IMG 5429
IMG 5426
IMG 5421

Споделете:

Прочетете също

408987243 738265558345259 9132600215669789978 n

Кметът на Червен бряг присъства на общо събрание за управление на отпадъците

Кметът на община Червен бряг Атанас Атанасов присъства на общо събрание на Регионалното сдружение за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *