Започва 18-ият фестивал „Орел на Дунава“ край плевенските села Гиген и Рибен

448248070 874055034766558 8380731524403706097 n

Снимка – Архив

18-тият фестивал на античното наследство „Орел на Дунава: Улпия Ескус MMXXIV“ започва днес, 14 юни и ще продължи до 16 юни. Домакини на грандиозното събитие тази година ще бъдат римския град Улпия Ескус в Гиген, община Гулянци и крепостта Ад Путеа в с. Рибен, община Долна Митрополия. Организаторите от Съвета по туризъм гр. Свищов, групата за възстановки „Първи Италийски легион“ и двете общини усилено се готвят за фестивала. Вълнуващите събития започват днес в село Рибен и ще продължат в събота и неделя в село Гиген.

В трите дни ще участват над 120 реенактори от едни от най-авторитетните групи за възстановки от Италия, Румъния, Сърбия, Англия и България. Те ще възпроизведат събития, обичаи и традиции от античността. Ще има атрактивни и забавни игри, зрелищни военни и гладиаторски битки, занаяти, римска кухня и други изключително интересни изживявания, които ще пренесат публиката в други времена.

В програмата са заложени още арт-работилници, ателиета, кратки курсове и демонстрации, състезания, които позволяват прякото участие на малки и големи и носят информация за културата и бита по нашите земи в античността.

Особено атрактивен е планираният конкурс за римско облекло, в който ще могат да участват групово или индивидуално всички желаещи. В рамките на фестивала ще се проведат още научен симпозиум за откритията в региона и турове с екскурзовод.

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *