Започва второ четене на промените в Конституцият на България

Депутатите решават окончателно дали да орежат правата на президента и служебното правителство

745 425 parlament
Снимка – интернет.

Започна редовното заседание на депутатите в Парламента. След скандалите вчера, 18-ти декември, в които едва не се стигна до бой, днес трябва за втори път да се обсъждат за промените в Конституцията. Точката е единствена в дневния ред.

Законопроектът бе гласуван на първо четене два пъти – на 6 октомври и 8 декември 2023 г. На 8 декември измененията бяха подложени отново на първо гласуване, след като два месеца по-рано не събраха необходимите три четвърти мнозинство, и бяха приети.

За приемането на промените на второ четене следва за всеки текст  да бъде събрано мнозинство от 160 гласа „за“. За да бъдат окончателно приети измененията, след второто четене те ще бъдат гласувани на трето четене в цялост и поименно.

С измененията в Конституцията се възприе подходът за непрекъсваемост на законодателната власт. Бе ограничен кръгът от лица, измежду които президентът може да избира служебен министър-председател. Въпреки критиките от професионалната общност по отношение на фигурата на служебния министър-председател, депутатите оставиха в кръга председателят на Върховния касационен съд и председателят и заместник-председателят на Сметната палата.

Друго предложение за промяна е лица с двойно гражданство да могат да заемат високопоставени държавни постове в страната.

Споделете:

Прочетете също

1 19

Община Плевен поднови меморандума за сътрудничество с Българската академия на науките

С полагане на подписи от кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов и от председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *