Зам.-кметът на Плевен Маргарита Бахнева: Заради санкции по изпълнението на проекти общината плаща с пари от бюджета си

Bahneva

Заради санкции по изпълнението на проекти общината плаща с пари от бюджета си. Това заяви заместник-кметът на Плевен с ресор “Финанси и икономика” Маргарита Бахнева днес, 4 април, на икономически форум с представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор от областите Плевен и Ловеч. Срещата е в парк хотел „Кайлъка“ и е част от платформата “Капитал Градове” за дискусии за развитие на местните икономики и на важните градски центрове в страната. 

Относоно финансовото състояние на общината, назначената финансова проверка на предишното управление и наложените финансови корекции по проекти, изпълнявани по предходния програмен период Бахнева каза, че при постъпването си настоящото ръководство е заварило нелошо финансово състояние на общината:

“Това, което ни безпокои са санкциите по проекти, основно за пороци при провеждането на обществените поръчки. Проблемът е, че проектите, по които се налагат санкции, са завършени със заеми от фонд “ФЛАГ”. Заради санкциите се налага да възстановим тези заеми със средства от бюджета. Обжалваме всички санкции, които са наложени. Има решение, макар и не окончателно, в което санкцията за депото е отмеменена. Затова усилията ни са насочени към подобряване на начина за провеждане на обществените поръчки.

В момента в общината текат две проверки от два екипа на сметна палата. Доскоро имаше проверка и от Агенция “Държавно-финансова инспекция”, която е прекратена и прокуратурата ще назначи вещи лица за допълнителни проверки.”

Бахнева уточни, че това са нарушения по провеждането на обществените поръчки във връзка с европейски проекти. Тя даде пример с избора на изпълнител на водния цикъл и заяви, че вчера е преведена санкция по воден проект.

Маргарита Бахнева отново посочи основните приоритети за настояющото ръководство на община Плевен:

“На първо място работим за това Плевен да е зелен и достъпен град. За постигането на тази цел сме се ориентирали към използване на възможностите на програма “Околна среда” Приоритет: Въздух и в момента тече подготовка на проекта за озеленяване на града. Целта ни е да озеленим междублокови пространства, т. нар. кални петна, да разширим паркове и градини, да работим за озеленяване на училищните дворове. Максималният размер на проектното предложение е 3 320 000 лева.
Преди дни беше одобрено проектно предложение “Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Плевен” на стойност 20 милиона лева. По този проект ще бъдат подменени старите отоплителни уреди с климатици, термопомпи и пелетни горелки. Предвиждаме и инвестиция в два големи спортни обекта – мерки за енергийна ефективност на спортна зала “Спартак и очакваме подписване на споразумение с МРРБ за финансиране на проектирането на многофункционалната спортна зала.”

Бахнева уточни, че договорите са подписани с МРРБ:

“Многофункционалната спортна зала е включена като обект в държавния бюджет, очакваме подписване на споразумение. Вече имаме подписани 3 споразумения с МРРБ. Стартирани са и обществените поръчки на стойност 7 милиона лева за три важни инфраструктурни проекта, които ще подобряват свързността.

Тук стои въпросът и с управлението на отпадъците. Работи се по проект за ремонтно-възстановителни дейности на теритирията на депото и тук пак ще кандидатстваме с надежда за финансиране от държавния бюджет.”

Като друг важен приоритет за ръководството на община Плевен, зам.-кметът Маргарита Бахнева посочи това Плевен да бъде иновативен и справедлив град:

“Залагаме на модернизация на материално-техническата база. Стартирани са 3 проекта за обновяване и модернизация на 2 плевенски училища и средношколското обшежитие. Стартирани са поръчките по тези проекти.

При подготовката на бюджета заложихме немалък обем собствени средства, с които ще се ремонтират и модернизират училищни и читалищни сгради в почти всички населени места от общината.”

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

4 Последни коментари

  1. Иван Христов

    Проектите, на които аз бях ръководител до 2012 година, нямаха никакви санкции. Всичко беше отчетено точно без проблеми. След това останаха Дикран и Миро да се занимават. Явно тогава са започнали проблемите. Хващайте ги да кажат защо са провалили общината. Тогава най- кадърните експерти по управление на проекти бяха изгонени. Ето го резултатът. Г-н Ованесян да каже защо се е провалил

    • Боже, много си зле с информацията…. Хайде, работяго, преди да плюеш по някого да видиш кои кога и къде е работил, и за какво са санкциите. Май теб за нещо друго те изгониха през 2012 г

  2. Иван Христов

    Как ходите по улиците и гледате хората, след като гражданите на Плевен сега ще плащат десет милиона и половина за вашата некадърщина ? Значи вина има – виновни няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *