Заместник-министър Нанков смята, че АМ „Хемус” може да е бъде готова през 2023 година

Напълно реалистично е АМ „Хемус” да бъде готова година по-рано  – през 2023 година. Това заяви на дискусионен форум в Ловеч днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски и изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев участваха в дискусия на тема „Магистрала Хемус – новите 134 километра”. Събитието уважи и заместник-областният управител на Плевен д-р Красимир Трифонов.

По думите на заместник-министър Нанков съкращаването на сроковете за  извършване на отчуждителни процедури, станали възможни след промените в закона, и при добра организация дават възможност да бъде „спестена” поне година – година и половина, без  това да  нарушава интересите на собствениците на земя.

Възстановени са строително-монтажните работи по част от трасето с дължина 16,3 км между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“, които бяха спрени през зимата. Отчуждителните процедури за 15 км все още не са приключили. До края на месеца се очакват решенията по последните 25 дела. Предвижда се работата по тази част от отсечката да започне в средата на май.

Заместник-министър Нанков обяви, че през  есента се очаква да бъде завършено 10 километровото трасе от Ябланица до п.в. „Боаза“, което вече е готово на 80%. След 2 седмици започва полагане на циментова стабилизация, след което и поетапно полагане на асфалта. На терена има мобилна асфалтова база.

От вчера „Автомагистрали“ ЕАД стартира поетапното строителство на 134 км от автомагистралата между п.в. „Боаза“ и разклона с пътя Русе – Велико Търново. За изграждането на отсечката от държавния бюджет са осигурени 1,12 млрд. лв. без ДДС. Трасето е разделено на шест участъка. В момента се изготвят технически проекти за участъците от 1 до 3. За останалите има идеен проект, избрани са  изпълнители, които трябва да актуализират парцеларните планове, на базата на които по-късно ще се извърши придобиване на земя за държавна нужда.

Със започването на 134-те километра от магистрала „Хемус“ за всички е ясно, че процесът на построяването й е необратим и ускорен. Имаме силите, възможностите и капацитета да бъдем адекватни на очакванията на цялата държава, коментира Георги Терзийски и изрази увереност, че дейностите ще бъдат изпълнени качествено.

Изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев напомни, че дружеството има пълния капацитет да се справи с тази отговорна задача. Той посочи, че са назначени нови 12 нови инженери и 7 геодезисти, които ще работят само по проекта. Купена е нова техника, която е на терен, а при строителството ще се наемат партньори по места, ще се използват и местните кариери, които са в близост до трасето, а това ще съживи районите.

Нанков обяви, че през юни започват процедурите за последните близо 90 км на „Хемус“ в участъка от разклона с пътя Русе – Велико Търново до п.в. „Буховци“.

Отсечката от Велико Търново до п.в. „Буховци“ ще бъде разделена на три подучастъка. За първите два с дължина около 60 км от Велико Търново в посока Търговище се актуализират подробните устройствени планове. За тях до 20-25 дни може да стартира обществена поръчка за изработване на разширен идеен проект. В началото на следващата година ще може да се възложи строителство на инженеринг в участъка като ще се прецени дали да бъде инхаус или отворена процедура. За последния подучастък, който е около 30 км, има готов идеен проект и до 40 дни може да се възложи процедура за инженеринг – допроектиране и строителство. През тази година ще работим по проектирането и отчуждаването, за да може през 2020 г. и там да стартират строително-монтажни работи.


Споделете:

Прочетете също

Лена Бориславова: 4 000 лв. на месец получават говорителите на руската пропаганда

Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков. Снимка – стоп кадър Дарик тв. Обществени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.