Заместник-директорът на Езикова Грета Димова сподели опит в Латвия

Грета Димова – заместник-директор по учебната дейност в ПГПЧЕ-гр. Плевен, взе участие в международен е-Twinningсеминар за професионално развитие в гр. Валмиера, Латвия от 5 до 8 юни 2019 г., организиран от Националното звено за координация по дейност eTwinning към Центъра за развитие на човешките ресурси.

В семинара взеха участие 34 учители, директори и представители на национални агенции от 9 държави: Австрия, Белгия, България,Чехия, Естония, Финландия, Унгария, Латвия, Словакия.

Г-жа Грета Димова сподели с нас: „Привлече ме темата на семинара: „Методи за преподаване на открито, интегрирани в учебната програма”. Всеки ден обсъждаме с колеги, че днешното поколение е подчинено на дигиталната революция, че това са деца, които не познават свят без цифрови технологии, интернет и мобилни комуникации. За мен е предизвикателство да накарам учениците да откриват света по по-различен начин чрез обучение на открито: училищни проекти, екологично образование, спорт и дейности сред природата, програми за личностно и социално развитие, тимбилдинг, образование за устойчиво развитие. Обучението на открито няма ясно определени граници, но има обща основа. Външната среда може да бъде по-стимулираща и по-ефективна в образователен аспект в сравнение със закритите пространства. Директният опит на открито е много по-мотивиращ, има по-голямо въздействие и е реален. При умело водене от страна на обучителите, преживяванията на открито лесно могат да станат стимулиращ източник на въздействие, личностно израстване и напредък в ученето. Обучението на открито може да допринесе много за това учебните от целия цикъл на обучение да оживеят, като едновременно учениците покриват изискванията на учебния план, но също така ги провокира да откриват нови възможности, да се справят с предизвикателства и отговорности, да управляват риска и да се справят с промените и трудностите.”

По време на семинара беше споделен опит с колегите от Европа за извършени дейности по различни видове КА1 и КА2 проекти. Бяха обменени нови идеи за стартиране на бъдещи е-Twinning проекти с надеждата те да прераснат в международниевропейски проекти по програмата Еразъм+.

Споделете:

Прочетете също

Според социологическите агенции „Възраждане” е четвърта политическа сила. Според „Възраждане” – са първа.

Снимка – интернет. Социологическите агенции Тренд, Галъп и Алфа рисърч публикуваха свои проучвания за електоралните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.