Залата по акробатика в комплекс „Спартак” ще бъде затворена до приключването на ремонта за климатизация

ВЪПРЕКИ, ЧЕ Е ЧАСТЕН КЛУБ, ОБЩИНАТА ЩЕ СЪДЕЙСТВА ЗА НАМИРАНЕТО НА ДРУГА ЗАЛА ЗА ТРЕНИРОВКИ.

328601096 592911372167990 2554209190748075082 n
Снимка – Плевен прес.

Както „Плевен прес“ писа Падна тавана на залата по акробатика в Спортен комплекс „Спартак“

Днес, 3 февруари 2023 година, в 8:00 ч. пред Спортен комплекс „Спартак“ се бяха събрали ученици, родители и треньорката на деца трениращи акробатика. Присъстваха и кметът на община Плевен Георг Спартански, и зам. кметът Стефан Милев.

Репортер на „Плевен прес“ установи, че залата за акробатика е запечатана и тренировки там няма да се провеждат, докато не се реши проблемът с аварийната ситуация. Във връзка с това кметът на Плевен информира: „В договорите пише, че текущи ремонти се извършват от наемателя. Аз ще направя ремонт на залата за сметка на вашите данъци. Но дотогава залата няма да работи. Още вчера съм го казал, че затварям залата. Защото ако стане нещо пак, кметът е виновен.

Никой не ме е уведомил от наемателите за случилото се. Така че, затварям залата. Прави се климатизация, отопление и вентилация. Правим ремонт. Няма никаква драма. На този спортен салон тук, наемателите са трима: акробатика, гимнастика и художествена гимнастика. Общината дори не е длъжна да им дава пари. Всяка година им даваме за издръжка и дейност. За тези 10 години, в които те са наематели на залата, с решение на Общински съвет-Плевен са получили около 70 000 лева.

Няма да се оправдавам, ще свърша всичко за сметка на тези, които само са обещавали, но до тогава вашите деца няма да ги поставям в рискови ситуации.

Това е първият случай, в който министър на спорта изобщо е дал нещо за Плевен. Миналата година по една от наредбите за финансиране на спорта в общините, министър Радостин Василев ни даде над 700 000 лева за отопление, климатизация и вентилация на тази и на залата по волейбол.

Тази зала ще бъде отворена чак когато бъдат извършени всички ремонтни дейности. Договорите на три клуба, които са тук, изтичат сега през пролетта. Залата им е дадена с решение на Общински съвет-Плевен по 0.07 стотинки на квадратен метър. И имат инвестиционни програми, които за единият клуб са 1 028 лева.

Залата ще се затвори, ще се извършат ремонтите и тогава предвид изтеклите договори, Общински съвет-Плевен ще вземе решение на кого и при какви условия ще се даде”.

Георг Спартански припомни отново, че поради обжалвания е забавен ремонта за климатизация на залата. Както и, че 50 години нищо не е правено за този комплекс. Напомни, че тези клубове са частни и затова Общината няма никакви нормативни задължения към тях. Парите на данъкоплатците не са за финансиране на частни интереси. 

„Ще съдействаме за намирането на зала, в която децата да провеждан своите тренировки. Залата ще отвори, когато всичко се направи както трябва”, каза още кметът Спартански.

Своята позиция изложи и Галя Паралийска – треньор по акробатика в Спортен комплекс „Спартак”: „Всичко е на моя гръб. Аз провеждам тренировки три пъти в седмицата. Пари от министерството се взимат на база на резултати. Тази година общинската субсидия е 1 085 лева. След падането на мазилката аз сигнализирах Общината. Проблемът е от много отдавна. Сигнализирали сме и Жилфонд, правени са частични ремонти. След случката, неочаквано много бърза реакция от страна на г-н Спартански, за което много се радвам. И преди управлението на Георг Спартански, и когато бе Зеленогорски, и при Стойков също сме подавали сигнали. В залата е много студено. Течове в залата няма. Специалисти трябва да си кажат мнението. Над 50 деца тренират. Има текучество, но причината явно е в това, че е много студено. Аз ще потърся зала за децата, където да тренират. Те имат състезание в началото на юни месец. Купуваме си необходимите неща със средства от таксите“.

Зам.кметът Стефан Милев разясни подробно за нормативните разпоредби при предоставяне и издръжка на спортните съоръжения, които Общината трябва да спазва.

Присъстващите родители на деца споделиха, че в залата наистина е много студено. Всички се надяват това да е последният такъв случай. Казаха, че при създалата се ситуация най-важното е, че няма тежки последици след падането на мазилката от тавана на залата.

329041893 565518238831304 3314756876800106770 n
329093052 589009983058099 6375866099130239426 n
328955473 757927042595212 922923136905100182 n
Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

1 19

Община Плевен поднови меморандума за сътрудничество с Българската академия на науките

С полагане на подписи от кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов и от председателя …

Един коментар

  1. Уважаема медия благодаря ,че отразихте проблема, но господин Спартански трябва да обясни, че наема на кв.м е 0.07ст.но без ДДС и договора е подписан през 2013г. от тогава всяка година този наем се индексира,така че Общината да си го каже в прав текст.”Клуб по спортна акробатика” не е частен клуб такава квалификация няма …има професионални и клубове с нестопанска цел В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО ,които нямат печалба всички средства получени от финансиране ,такси, дарения и т.н. се използват за спортно-състезателна и тренировъчна дейност за наем на залата и консумативите.В клуба се подготвят ученици на спортно училище, които не заплащат такси. Още нещо хайде да видим за десет години колко Общината е дала за спорт като цяло и тогава да се говори колко много са 70000лв. Нали по наредба 33 се финансират клубове на база резултати….тези средства са дадени за труда на деца и треньори и коствено на родители…., а не даром.Дълго е за обяснение и дано хората не се подвеждат ,когато се чува само едната гледна точка. Тази зала по гимнастика в последствие акробатика се построи във времето,когато се подготвях за Олимпийските игри в Монреал Канада заедно с целият отбор по спортна гимнастика момичета,а залата отдолу -по борба причината беше Камен Лозанов-старши. Не ние трябва да правим тези ремонти,винаги са ги правили -ОП “Жилфонд”след подаден сигнал,ако беше обратното, което казва г-н кмета ,че е наше задължение,защо още първият път когато частта на худ. гимнастика имаха същият проблем и след това вторият път, но в нашата част те извършиха такъв.Не забравям 2002г. когато залите бяха дадени чрез договор от Обединен Спортен Клуб безвъзмездно…с какви задължение от страна на Общината с кмет г-н Зеленогорски ,но г-н Спартански беше Председател на Общинския съвет!!! Няма да позволя повече такова поведение от страна на кмета,да изкривява истината… Дано всичко написано от мен по-горе да не повлияе на кандидатстването на “Клуб по спортна акробатика” за нови 10 години за ползване на същата зала, която беше построена от държавата за нас отборът по спортна гимнастика на треньорката Славка Томова в последствие зала по акробатика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *