Задължителните маски от 1 август – грижа за здравето, презастраховка на властите, или политика ?

Снимка – интернет.

На 29-ти юли публикувахме „От 1 август в Плевен и област – с маски”. На 31-ви юли материалът регистрира 4 112 четения. Повод да се замислим защо е така. Преглеждайки коментарите отговорът се вижда – неодобрение. Защо в голямата си част читателите не одобряват разпорежданията на здравните власти – Министерство на здравеопазването и РЗИ-та по места? Още повече, че Плевен и плевенска област дълго време се задържа в жълтата зона на Ковид картата. А към 31-ви юли новите случаи на заразени с вируса са 18.

Да припомним други официални данни. На 13 юни 2022 г. Съветът и Европейският парламент постигнаха съгласие за удължаване на срока на действие на регламента за създаване на цифровия COVID сертификат на ЕС. Съветът прие този регламент на 28 юни 2022 г. Благодарение на удължаването сертификатът ще бъде удължен с една година до 30 юни 2023 г.  С това решение се гони целта, която ЕС си е поставил – ваксиниране на 70 % от световното население. https://www.consilium.europa.eu/bg/policies/coronavirus/

На 5-ти юли 2022 год. световните агенции /Си Ен Ен, Асошиейтед прес/, съобщиха, а българските медии отразиха, че  81-годишният д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести и главен медицински съветник на американския президент Джо Байдън, разкри, че след като е преминал пълния ваксинационен цикъл с противовирусния препарат Paxlovid и две бустерни дози, се е заразил отново с Ковид 19. Симптоматиката е била лека, уточняват агенциите.

На 7-ми юли 2022 год. главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев казва на брифинг в МЗ, че може да се наложи отново носенето на маски. И допълва: „Вероятно в началото на август да бъдат достигнати максимални стойности на броя на заразените. Не можем да направим кой знае какво, нека бъдем реалисти. При въздушно-капкова инфекция, особено при подвариантите на Омикрон – BA.4 и BA.5, който е 30 пъти по-заразен, каквито и да е мерки не могат да намалят разпространението, но могат да намалят темпа му и това е, към което се стремим”.

На 12-ти юли 2022 год. проф. Ива Христова от НЦЗПБ /Национален център за заразни и паразитни болести / заявява по телевизия Bulgaria On Air: „Като процентно отношение смъртността при Омикрон и BA.5 е по-ниска спрямо предишните вълни. Освен това вече имаме изграден имунитет и успяваме да се преборим с вируса още на входната врата – 30% ваксинирано население и голяма част преболедували, някои – безсимптомно”.

Телевизорите, които бяха забравили за Ковид покрай войната в Украйна, отново се сетиха за него и подновиха съобщенията за вируса и ваксините във всяка новинарска емисия.

На 29-ти юли 2022 год. МЗ излезе със заповед, чието изпълнение възложи на РЗИ-та в страната, за временни противоепидемични мерки и задължителното носене на маски. За сега в болнични, здравни, социални заведения, аптеки, дрогерии, обществен и градски транспорт.

На 31-ви юли имунологът проф. Андре Чорбанов казва по Дарик радио: „Носенето на маски при този вариант на коронавируса е безсмислено, защото подвариантите на Омикрон, които са налице сега, много лесно се разпространяват.

Имайки пред вид последните варианти и подварианти на този вирус, твърдя, че е абсолютно безсмислено използването на такива предпазни средства от този характер /маски, б.а./, най-малко защото ако искахме реално да се предпазим, трябват едни маски със специална ефективност,  много по- специални, много по-скъпи,, много по-трудно дишащи се с тях в тази жега.

Факт е, че огромния брой страни, най-вече развити страни, не предприемат никакви мерки. Въпреки стотиците хиляди души на ден, този факт е много показателен”.

Здравните експерти не оспорват наличието на поддвариантите на Омикрон. На не оспорват и факта, че прилаганите до сега видове ваксини – не гарантират невъзможността да се разболеем. Щели да ни пазят от по-тежко боледуване. А маските от попадане на вируса в нас ?! Как, след като тези, които масово използваме пропускат не един, а 800 вируса едновременно, казва д-р Георги Тодоров от Русе.

Затова логично е да се предполага, че здравните власти изглежда се презастраховат с тази заповед. Да не би да бъдат обвинени впоследствие, че не са взели необходимите мерки. Като тези в Странджа, където избиха животните на хората заради зараза от чума. А се оказа, че са били здрави животни.

Ако наистина има грижа за здравето, защо не се осигурят на населението маските, за които говори проф. Чорбанов ? Защо не се говори и за опасностите, които съпровождат носенето на маска ? За психологическият момент, който това носене оказва върху хората ? Не случайно може да се видят хора с маски на открито или в автомобил.

Грижата за опазване на здравето от Ковид не трябва ли да върви и с грижа за опазване психичното здраве на хората ?

По данни на Националния център за обществено здраве и анализи, цитирани от Телеграф.бг, има бум на починали от инфаркти и инсулти през първите три месеца на годината. В периода от януари до март сърдечен удар е покосил общо 2 551 души.

Мозъчен удар е застигнал 10 353 българи в периода януари-март т.г. Простата сметка показва, че инсулт поваля по 115 души на ден.

Ръст има не само при жертвите на инсулти и инфаркти, а при общия брой смъртни случаи. През първите три месеца на тази година сме поставили пореден антирекорд. 36 173 са умрелите българи.

Според изчисления на експерти над 82 000 са българите, починали от заразяване с коронавируса или станали косвени жертви на пандемията заради блокиране на болничния прием, усложнения след прекаран COVID и др. Официално регистрираните жертви на вируса от началото на годината до момента са малко над 6000, съобщава още сайтът Телеграф.бг

А току-що bTV съобщеи че маските стават задължителни на закрито. За сега във Варна. Както се казва „по-късно и в други градове на страната”.

Задължителните маски от 1-ви август повдигат много въпроси. Здравни власти, медици и политици дължат отговори, които да дадат сигурност в хората, че здравето им е в безопасност.

А до тогава да знаете, че ако носите памучна маска, перете я на 60° за поне 30 минути.
 

Споделете:

Прочетете също

Александър Трайков е новият заместник областен управител на област Плевен

Иван Петков – Областен управител на област Плевен; Александър Трайков – заместник областен управител на …

2 Последни коментари

 1. С цялото ми уважение към https://www.plevenpress.com/ , позволявам си да отбележа, че не намирам за правилно да се правят подобни коментари на решенията на властите. И без това обществото е разделено в отношението си към Ковид 19 и всичко свързано с него, защо е нужно да се подсилват съмненията в ефикасността на мерките? Ежедневно излиза предостатъчно информация по проблема и всеки може да се информира. И да направи своя свободен избор…

  • Плевен Прес

   Госпожо Николова, благодарим за уважението към Плевен прес, както и за критичния ви
   коментар към наша публикация. Добрият тон в критиката винаги ни е радвал. Що се
   отнася до „коментари на решенията на властите“, в това е смисълът на професията ни –
   критично отношение към всяка власт. В т.ч. и към нейните решения. Обратното на това
   е медиен слугинаж. Точно защото за маските медицинската общност е разделена, а
   политическите решения не са убедителни – затова публикувахме този материал. И оставихме
   свобода на читателите да разсъждават и взимат своите решения. С уважение – екип на
   „Плевен прес“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.