Загуби по волята на ГЕРБ

шах

На 19–ти септември сп. „Икономист” публикува статия под горното заглавие. Откъси от нея предлагаме на нашите читатели.

Сделка “София срещу Пловдив” между ГЕРБ и ВМРО: Ангел Джамбазки се издига за кмет в столицата, отнема гласове от Мая Манолова и подкрепя на балотаж Йорданка Фандъкова; в Пловдив печели Славчо Атанасов от ВМРО при слаб кандидат на ГЕРБ

Местните избори, погледнати отвън, все повече заприличват на игри на загубата по волята на ГЕРБ. Дни след като утвърдиха списъка с имената на кандидат-кметовете на управляващата партия, депутати от ГЕРБ под сурдинка признават, че са на път да отпишат градове като Пловдив, Русе и Ямбол, в които има сериозни скандали в структурите на най-голямата партия. Заради проблеми в местните организации там и лоши резултати на евровота започна кадрова чистка от партийния лидер Бойко Борисов.

Този ход на ГЕРБ дава сериозен шанс на БСП и ВМРО да вдигнат политическите си акции. За БСП, които също вече обявиха кандидатите си за областните градове, спечелването на кметския стол дори на едно място ще е успех, защото на миналите избори не можаха да пробият в нито един областен център. ВМРО отсега залага на сигурна победа в Пловдив с издигането на кандидатурата на депутата от НФСБ и бивш кмет на Града под тепетата Славчо Атанасов. Той ще се изправи срещу областния управител Здравко Димитров, който бе посочен от ръководството на ГЕРБ, след като партията свали доверието си от досегашния градоначалник Иван Тотев. Войводите твърдят, че имат реални шансове да спечелят в Русе, където ГЕРБ се отказа от кмета си Пламен Стоилов и заложи на директорката на професионалната гимназия по облекло Диана Иванова. ВМРО издигна областния управител Галин Григоров, който е разпознаваема кандидатура, а БСП – депутата Пенчо Милков.

“На практика ГЕРБ преотстъпват градове на коалиционните си партньори и те съответно им дължат услуга”, коментира пред “Икономист” ситуацията пиар експертът Арман Бабикян. “Не вярвам ГЕРБ наистина да искат да загубят, по-скоро са притиснати там, където има проблеми, и трябват да предложат бързи решения”, контрира социологът Антоний Тодоров. БСП вече обявиха къде могат да спечелят. “Имаме шансове в София, Русе, Ямбол, Перник, Ловеч, Добрич, Велико Търново, Разград”, заяви пред “Икономист” зам.-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев. Според социолози балотажи ще има на много места в страната.

В Добрич, където ГЕРБ има проблеми със структурата си, Изпълнителната комисия издигна за кмет Надежда Петкова, която е била зам.-кмет в периода 2007 – 2015 г. Петкова е получила най-малко гласове от местната структура, която Бойко Борисов обеща да разчисти заради лошите резултати в града на евровота. Срещу нея застава Георги Петков, управител на селскостопанска фирма, който е събрал най-много гласове в общинската организация на БСП. Добрич е един от градовете, където социолозите прогнозират балотаж.

Червените се надяват и на победа в Ловеч, където две жени ще се състезават за кметския стол. ГЕРБ подкрепи сегашния кмет Корнелия Маринова, а БСП издигна Радина Банкова – председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил. Според социалистите шансовете на Банкова са големи, защото сегашната кметица не е разработвала проекти и не е показала особена инициативност по време на мандата си.

Особена е ситуацията и в Плевен. Там ГЕРБ се отказа от настоящия кмет Георг Спартански, спечелил преди 4 години с листата на Реформаторския блок и подкрепата на ГЕРБ. Партията на Борисов сега издигна за градоначалник областния управител Мирослав Петров. Спартански заяви, че ще играе за втори мандат като независим. БСП пък издигна кандидатурата на Илиян Йончев, бивш областен управител и зам.-председател на общинската структура на БСП. Социалистите признават, че нямат шанс да спечелят Плевен, известен в миналото като град на българо-руската бойна слава.

Засега ДПС е обявило само част от кандидатите си за големите градове. За Шумен ще играе бившият депутат от ДПС Четин Казак, който е адвокат по професия. За Кърджали е утвърдена кандидатурата на Хасан Азис, който има шанс да запише пети мандат в биографията си. За Търговище ДПС подкрепя кандидатурата на Хамни Илязов. Най-атрактивно е предложението на ДПС за Свиленград, където претендент за кметския стол е изпълнителят на чалга хита “Я елате, пиленца, при батко” Милко Калайджиев

Споделете:

Прочетете също

dyjd

Облаци и дъжд днес в плевенско. Температурите падат

Днес, 14 юни, в плевенско и Централна Северна България облачността ще е променлива, по-често значителна. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *