Забраняват на началниците на Регионалните управления на образованието да се занимават с политическа дейност

Министърът на образованието е внесъл за обществено обсъждане предложението в Закона за предучилищно и училищно образование

Министерство на образованието и науката. Снимка – интернет.

Един от 28-те началници на Регионални управления на образованието е кандидат за депутат, а 11 от общо 28-те, са ходили по партийни сбирки, включително като кандидат-депутати за 45-ото Народно събрание. Това съобщи преди седмица служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков пред журналисти.

Всеки има право да бъде член на партия, но не и да агитира и провежда партийни мероприятия в училищната мрежа. В МОН обаче има сигнали за натиск върху директори и учители, заяви министър Николай Денков

Министър Денков инициира законовите промени, въпреки липсата на действащ парламент, след като установил, че 11 началници на РУО са осъществявали политическа дейност по време на предизборната кампания за парламентарния вот на 4 април. Някои от тях дори си позволявали да организират учители за участия в партийни сбирки. 

За целта той е внесъл за обществено обсъждане проектозакон за изменение на Закона за предучилищното и училищното образование. Ако служебният кабинет го одобри, окончателното решение по него ще вземе 46-ото Народно събрание, което предстои да бъде избрано на 11 юли.

На началниците на РУО да се вмени следното изискване: “Началникът на регионално управление на образованието при изпълнение на своите функции е политически неутрален и не може да осъществява политическа дейност”, съгласно предложена нова ал. 4 в чл. 254.

Педагогическият специалист при изпълнение на своите функции е политически неутрален и не може да налага идеологически и политически убеждения.

С предлаганите промени се цели: “да се осигури независимост на системата на предучилищното и училищното образование и нейното управление от идеологически и политически доктрини и зависимости; да се забрани провеждането на политическа и партийна дейност и предизборна агитация в системата на предучилищното и училищното образование; високата експертиза и професионализъм да се издигнат в основен принцип при назначенията, управлението и контрола на системата на предучилищното и училищното образование; да се създаде неполитизирана и надпартийна среда в системата на предучилищното и училищното образование, с оглед нейното ефективно, ефикасно и прозрачно управление и функциониране в интерес на децата и учениците”.

Прочетете също

Кулинарен фестивал „Пълнената чушка – най - вкусната левченска традиция“ 2021 г

Кулинарен фестивал „Пълнената чушка – най – вкусната левченска традиция“ 2021 г

Община Левски – Снимка “Плевен прес”. Община Левски  и НЧ „Георги Парцалев – 1901” организират …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *