Начало | Култура | Журналист от ВВС включи Белене в документалния си филм

Журналист от ВВС включи Белене в документалния си филм

Снимката е илюстративна. Източник – belene.bg

Общинският пресцентър на Белене информира, че в началото на тази седмица в града е пристигнал Ник Торп, кореспондентът на Централна Европа за BBC News (Будапеща, Унгария) заедно с още трима души екип, за да заснемат кадри от Белене за документалния филм, който Торп подготвя по книгата си „Дунав – пътешествие от Черно море до Черна гора“. Книгата си британският журналист и режисьор издава преди няколко години. По форма тя е пътепис, в който той описва своите срещи с различни хора в различни държави около река Дунав. Между тези държави е и България. Критици на книгата я описват като забавна, преплитаща история и настояще, изпълнена с коментари, точни наблюдения и описания.


Години след нейното написване Ник Торп решава да заснеме документален филм. В България той снима кадри от Видин, Лом, Русе. И от Белене.

Заснетите кадри в Белене са били на остров Персин. Двама бивши концлагеристи – Тако Караиванов и Цветан Георгиев, са разказали пред камера своите спомени от пребиваването си в лагера. Кметът Милен Дулев е оказал пълно съдействие при организацията по заснемането на кадрите. Филмът – когато бъде завършен, ще се предлага за излъчване на телевизионните оператори по цял свят.

Прочетете също

Петима кандидати ще спорят за лидер на БСП

Петима са успешно регистрираните кандидати за председател на БСП. Техните имена са Валерий Жаблянов, Кирил …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *