Жители на плевенското село Тотлебен ще затворят пътя София- Русе с жива верига на 23 ноември

315219359 1115897462396392 9194180294407029417 n 1
Детелин Василев – кмет на община Пордим и Емил Гашев – кмет на село Тотлебен. Снимка – “Плевен прес”.

Жители на плевенското село Тотлебен ще изпълнят заканата си и ще затворят пътя София-Русе на 23-ти ноември с жива верига. Припомняме, че на 10-ти октомври кметът на селото каза: Ще затворим с жива верига пътя София – Русе

На 15 ноември, от 10:30 часа в Плевен се проведе пресконференция по повод предстоящ протест /жива верига/ в района на отбивката за село Тотлебен на главния път София– Русе.

Участие в пресконференцията взеха кметът на село Тотлебен – Емил Гашев и кметът на община Пордим – Детелин Василев.

Ето каква каза кметът на село Тотлебен – Емил Гашев по повод предстоящия протест: „Инициирахме тази среща, за да дадем гласност на едни проблеми, които ги има от много дълго време. Проблеми, които минават малко между другото или не се забелязват.

Борбата за нашият проблем започнахме през 2018 година. Стартирахме със следното сигнално писмо, което беше до председателя на управителният съвет на АПИ – София, до областен управител на град Плевен и до кмета на община Пордим. В писмото казахме: „Г-н председател казвам се Емил Гашев и съм кмет на село Тотлебен, община Пордим, област Плевен. Селото се намира на 25 км от Плевен по посока Русе. Влизането от главния път става на две места, като идващия от Плевен трябва да предприеме ляв завой. Това се оказва изключително трудна и опасна маневра, имайки предвид натовареността на пътя. Много пъти шофирайки личния си автомобил давам ляв мигач от предостатъчно разстояние, за да предприема ляв завой за влизане в населеното място, но отсреща идват автомобили и аз се изнасям възможно най в ляво. Автомобилите зад мен минават на косъм в дясно и се създава реална опасност за ПТП. В други случаи водачът на автомобила отзад вижда левия мигач и намалява, но следващият зад него предприема изпреварване и ситуацията става непредвидима. Много пъти хора от селото са се оплаквали, че въпреки левият мигач МПС-та след тях с голяма скорост не спират. Освен всичко, голяма част от землището на село Тотлебен се намира от другата страна на пътя, което предполага пресичането на трактори, комбайни и други тежки машини. Статистиката показва, че тази отсечка от пътя е с голяма концентрация на много ПТП, от които са завършвали със смърт. Искаме съдействие от ваша страна за направа на уширение на пътя при двата входа на селото и ограничаване на скоростта“.

„Получихме уклончиви отговори, продължава кметът на Тотлебен и тогава с г-н Василев /Детелин Василев, кмет на гр. Пордим, б.а./ отидохме при министъра на регионалното развитие в София. След това се срещахме с тогавашният шеф на управителният съвет на АПИ – инж. Светослав Глосов, който ни каза, че не знае за този проблем. Но все пак ни каза, че ще оправи мястото.

Кога ще го оправим г-н Глосов? Той ни отговори, че ще го задвижи, но трябва да се проектира. Процедурата се задвижи, започна да се говори за проектиране, обаче стана катастрофата в Своге и Глосов си подаде оставката. Тогавашният регионален министър също си подаде оставката. 

В един момент стигаме до новият шеф на АПИ. Свързахме се с него и той ни каза, че проблемът е реален. След това се появиха едни коли, започнаха да мерят и уж се стигна до проект, но да там”, разказва кметът Емил Гашев.

 Според писмо от март месец 2018 година на АПИ, е налице необходимост от устройване на лента за ляво завиващите. През 2019 година АПИ уведомява кмета на село Тотлебен, че ще предвиди за следващата година изработване на технически проект. На 8 февруари 2021 година агенцията след извинение за забавянето уведомява, че е възложила изготвянето на проекторешения за проблемния участък. На 15 юни 2021 година областният управител на Плевен уведомява кмета на населеното място, че такъв проект е изготвен, съгласуван е с МВР – Плевен и е за одобряване в АПИ – София. До днешна дата няма движение по проекта от страна на АПИ.

„Затова прибягваме до тази крайна мярка да направим затваряне на пътя на 23 ноември, в 10:00 часа при първата отбивка на пътя за село Тотлебен”, заяви кметът на селото.

“Новата информация е, че в момента Областно пътно управление – Плевен провежда обществена поръчка за изработване на технически проект, който е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни материали. Каква е истината? Това, че сега се изработва нов проект или това, което са написали юни месец 2021 година, че е изготвен проект за изменение организацията движението на кръстовището. Или който е съгласуван с ОД на МВР – Плевен, и е даден за одобрение и възлагане в АПИ. Единият вариант е АПИ да не знаят, че са изготвили проект. Аз съм сигурен, че тази информация е дошла от шапката на АПИ, не е от нашето Областно пътно управление.

Ивайло Денчев, шеф на АПИ – Плевен възложи, проекта е изготвен и еа е одобрен. Макар, че 2021 година от София дават информация, че проектът е одобрен от ОД на МВР, аз имам информация, че на 1 март 2022 година проектът е минал през КАТ – Плевен и е получил своето одобрение.

Ако сега не ни дадат някакви гаранции, че ще бъде заложено в бюджета за догодина, и че ще бъде изпълнено пролетта, следващото затваряне ще бъде за минимум два часа и ще го правим всяка седмица“, заяви Емил Гашев.

Кметът на община Пордим Детелин Василев каза: „Липсата на лявата лента създава предпоставка за тежки ПТП-та. Лявата лента за завиването към Тотлебен е само един от проблемите на републиканската пътна мрежа на територията на община Пордим.

На 30 август 2022 отправихме писмо към Гълъб Донев, към регионалния министър, към областния управител и към АПИ в лицето на Иво Иванов за проблемите на пътната мрежа в община Пордим.

Пътищата Пордим – Вълчитрън и Пордим – Одърне – Каменец, са в изключително  тежко състояние въпреки, че по тези пътища ежедневно пътуват училищни автобуси, както и много хора, за да стигнат до работните си места. Ние ще направим жива верига“, заяви и кметът на гр. Пордим.

Споделете:

Прочетете също

452647585 881642437340903 4772664195016882653 n

С курбани почетоха свети Илия в червенобрежко

На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия – един от най-великите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *