Животновъди не смеят да купуват украинско жито

ЖИВОТНОВЪДИ И ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ СЪС СТРАХОВЕ ЗАРАДИ БЕЗКОНТРОЛНИЯ ВНОС НА УКРАИНСКО ЖИТО

крави
Снимка – интернет.

Зърнопроизводители алармираха, че безконтролният внос на украинско жито изкривява цените на пазара и поставя под риск от загуби и дори фалити на българските земеделци. Към тях се присъединяват с опасения и животновъдите. Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди, заяви на 11-ти юли по време на Националния земеделски форум в Старозагорско: „Лично аз имам оферта за Родопите да се свалят големи количества зърно от Украйна на много ниски цени. Но няма как да рискуваме да си изтровим животните или самите нас”.

По време на въпросният форум браншовите представители настояват за спешна среща в Министерството на земеделието (МЗ), на която да се изясни кои стоки се внасят без мита и контрол по безопасността на храните. Необходимо е да стане ясно, като се внася храна от Украйна или Молдова без мито и без фитосанитарен контрол, къде отива и защо се прави.

„Популярно е да се говори за зърното, което пристига от Украйна, без да се знае с какво качество. Но не пристига само зърно, има още олио и свинско месо например. Не само един сектор е засегнат от това решение да се помогне на Украйна, но доколко „помагаме“ на родните производители, когато тяхната себестойността е съвсем различна“, пита реторично Стоян Чуканов, председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България. И добавя: “Дали е оправдана тази солидарност, ако е на цената да фалират българските производители?!”

Според него това е перфектната буря за спекула в момента. За съжаление, медийното внимание е фокусирано само на юг, на граничния пункт „Капитан Андреево“, и не е съвсем ясно какво се случва на границата ни с Румъния.

„Ако на север имаме контролни органи, които да излязат и да кажат пред обществото: „Да, това украинско зърно е качествено, минало е през лаборатория, видели сме, че няма нищо притеснително, ние, животновъдите, ще сме първите, които ще се възползваме, защото ще е на много по-ниска цена. Но в момента това няма как да ни съблазни, защото рискуваме това, което имаме. Липсва контрол и никой не ни дава гаранция“, категоричен е Синапов. Според него държавата и контролните органи в момента са на „Капитан Андреево“ – там, където трябва да се прави пиар.

Към момента се правят ударни проверки в животновъдните ферми, информират от Обединението на животновъдите.

Източник: интернет и Агри.бг

Споделете:

Прочетете също

pozhar

Пожари унищожиха селскостопански постройки, къща и 70 декара ечемик

Небрежност при боравене с открит огън е причина за пожар в селскостопански постройки и суха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *