Жертва на телефонна измама с кредити стана възрастен мъж от плевенско. Източили и кредитната му карта

измама

76-годишен мъж от плевенското село Брегаре стана жертва на телефонна измама. На 19 декември той е обяснил в полицията, че от 12 декември към личния си мобилен номер и в последствие и през мобилно приложение е получил множество обаждания от различни комуникатори на мобилен оператор. Непозната жена го е излъгала, че след като преведе 250 евро ще натрупа дивидент и ще придобие право за отпускане на безлихвен заем. Мъжът е изпратил снимка на личната си карта, идентификационни данни на кредитната си карта и пин код за “интернет банкиране”. На 18 декември на негово име е отпуснат кредит от 2000 лева, преведен по неговата банкова сметка, а от личната му сметка са изтеглени 2400 лева, които са преведени по сметка в друга банка.
Сезирана

е Районна прокуратура – Плевен и е образувано е досъдебно производство.

МВР отново призовава гражданите:

Под никакъв предлог не предоставяйте лични данни по телефона или мобилни приложения. Не давайте пари или ценности на непознати, потърсили ви по телефона. Не се доверявайте на хора, които се свързват с вас. Не трябва да назовавате имена, не трябва да давате адрес, не споменавайте имена деца, внуци или други ваши близки. 

Ако получите обаждане от непознат и ви искат пари под какъвто и да е предлог ВЕДНАГА затворете телефона. Потърсете близките си по телефона, но САМО след като първо чуете сигнал „свободно“ в телефонната слушалка. Ако не успеете да се свържете с тях веднага, не се притеснявайте. Потърсете съсед или приятел, направете опит да се обадите от неговия телефон на близък или роднина. 

Преди да предадете каквато и да е парична сума ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се свържете с близките си!

При всички случаи на измама или опит за измама позвънете на  телефон 112.

Споделете:

Прочетете също

voda 1

Подменят водопроводи от ВиК мрежата в област Плевен

Продължават строително-ремонтните дейности на обекти от инвестиционната програма на Дружеството за реконструкция на ВиК мрежата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *