Ето как ще изглеждат бюлетините за изборите на 2-ри април

ЦИК
Снимка – интернет.

ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините за гласуване на изборите на 2-ри април. Това стана днес, 16-ти март по време на редовния брифинг на ЦИК.

Бюлетината от машината ще бъде дълга 20 см и съдържанието ще бъде: бюлетина от машинно гласуване, номерът на секцията, в която се гласува, номерът на машината, с която се гласува, начинът, по който е гласувал избирателя.

Когато се гласува за партия или коалиция ще излиза номера на партията и коалиция, а когато се гласува за определен кандидат с преференция – ще излиза номера и името на кандидата, QR-кода и кеш кода. Избирателят трябва да сгъне бюлетината от машинното гласуване и да се постави печат на някоя от страните и тогава да бъде пусната в прозрачната кутия за гласуване, на която ще има надпис: кутия за гласуване с бюлетини от машинно гласуване, а на другата кутия ще има надпис: кутия за гласуване с хартиени бюлетини. Отзад хартията на бюлетината от машините ще бъде брандирана с надпис ЦИК и има необходимата защита, както и хартиените бюлетини.

В чужбина ЦИК определи да се гласува в 738 избирателни секции. В началото на тази седмица беше взето решение, че в 244 от тях ще има машини за гласуване. В секциите в страната и в чужбина ще има поставена само по една машина”, съобщи заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Тя обясни, че относно решението за секционните избирателни комисии в чужбина за три държави все още не беше получено съгласие за СИК, които бяха образувани извън дипломатическите и консулските представителства – Норвегия, Щвейцария и Канада. За Норвегия и Канада вече има съгласие, очаква се такова и от страна на Швейцария.

До 20 март ЦИК трябва да назначи съставите на СИК-овете, каза още Матева. Отново призова всички кандидати да спазват добрия тон и добрите нрави в предизборната кампания.

Споделете:

Прочетете също

437541863 740349108083560 1889949255045264289 n

Картини, бродерии и мозайки от раковини показват в Кнежа, съвместно с посолството на Северна Корея

Корейски картини, бродерии и мозайки от раковини показва в Кнежа, съвместно с посолството на Северна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *