Начало | Новини | Ето как реагират хората с достойнство !

Ето как реагират хората с достойнство !

Проф. д-р Коста Костов. Снимка – фейсбук.

На 5-ти февруари „Плевен прес” публикува материал озаглавен „Когато си стадо ти трябват мисирки, а не лъвове”, с който ясно изразихме позицията си относно репликата на Борисов, мълчанието на СБЖ, СЕМ и ПК по културата и медиите в НС, както и тишината в гилдията.

Ден след оглушителното мълчание на институции и журналисти, с радост научаваме, че има и достойни сред тях. И това са проф. д-р Коста Костов, гл. редактор на сп. INSPIRO, професор по белодробни болести, ежегодно избиран за „Лекар, на когото българите вярват”, председател на Българското научно дружество по пулмология, консултант по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна”, член на СБЖ /напуснал го днес/.

Другата реакция е на Асоциацията на европейските журналисти,

Поместваме в резюме техните аргументи.

Проф. д-р Коста Костов: „Напускам СБЖ и не желая да бъда считан повече за част от съюза. В последните години, заради няколко почтени приятели и в качеството ми на главен редактор на списание INSPIRO, което издавам от 2008 година, бях мотивиран да стана член на Съюза на българските журналисти. Очаквах, че чрез привличането на нови членове, СБЖ ще се отърси от летаргията и крайният консерватизъм и ще поеме по нов път, който ще разкрие нови възможности за неговите членове за добри дела. Не би!  Очаквайки остра официална позиция на СБЖ по казуса с „мисирките“, обиден евфемизъм, употребен от премиера Борисов към журналистите от женски пол, не се сбъдна.
Не желая повече да бъда част от една общност, която позволява членовете ѝ да бъдат публично унизявани и не демонстрира очакваните защитни рефлекси. Не искам да бъда считан за пуяк сред мисирки, а за свободна личност. Функцията на журналистите е да бъдат проводници на истината, а не да функционират като мажоретки на властта.”

Асоциация на европейските журналисти: „За смела журналистика е нужна както подкрепата на обществото, така и солидарност в гилдията. Тези дни видяхме пример за такава солидарност във Великобритания, където журналистите масово бойкотираха правителството, след като кабинетът на Борис Джонсън ограничи достъпа на критични медии. Позиция на АЕЖ Великобритания по случая.

Бихме искали и в България да виждаме толкова категоричен отговор всеки път, когато правата на журналистите бъдат нарушавани, тъй като това представлява и ограничаване на конституционното право на обществото да бъде информирано”.

Това са самотните гласове на проф. Костов и АЕЖ. В България е винаги така – „сам юнак на коня”. И все зове с тръба своите братя, и все братята го не чуват.

Докога ?

Прочетете също

120 години читалищно дело в Славяново !

На 29-ти октомври 1900 година свещениците Руси Нешков и Никола Пенчев заедно с учителите Неделчо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *