Ето за кои украински стоки има забрана за внос в България

ОЛИО

Украинското олио е една от забранените стоки за внос в България. Снимка – интернет.

“Солидарни сме с Украйна, но не можем да избираме кой да фалира”. Това заяви днес служебният министър на земеделието Явор Гечев, по повод решение на МС временно да бъде ограничен вносът от Украйна на над 20 вида стоки и хранителни продукти. За периода от 24 април до 30 юни 2023 г. на територията на България няма да бъдат допускани определен брой стоки с произход от Украйна, реши Министерският съвет на днешното си заседание.

Забраната се отнася за над 20 стоки. Сред тях са: мека и твърда пшеница; пшенично брашно; семена от слънчоглед; слънчогледово масло; царевица; пчелен мед и пчелни продукти; сурово мляко; сухо мляко; млечен концентрат; орехи; лешници; яйца; птиче месо; свинско месо; овче и козе месо; ръж; ечемик; овесени ядки; сорго; елда; нишестета, инулин, пшеничен глутен; соя; ленено семе; рапица; вино; винен оцет; етилов алкохол.

Забраната не се отнася за транзитно преминаващите стоки през България.

България на практика последва примера на три други държави с опасенията, че българският пазар е пренаситен с култури, коментира министър Явор Гечев. “Имаме продукция за няколко милиарда, за която считаме, че ако не вземем мерки, трудно ще реализираме и ще търпим загуби”, добави Гечев.

“С това решение предприемаме стъпка, с която да защитим българските производители веднага”, заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Споделете:

Прочетете също

Президентът г-н Румен Радев –патрон на семинар , организиран от ВВВУ „ Георги Бенковски“ по повод 60 –тата годишнина от първия полет на човек в Космоса

Румен Радев свиква първото заседание на 50-ото Народно събрание на 19 юни

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *