Еньовчето – българската билка за здраве

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА БИЛКА С МНОГОБРОЙНИ ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

eniovce

Еньовден е празник на лечебните билки. Основната сред тях е еньовчето. То е символ на празника Еньовден.

В различните краища на България Еньовчето е познато под различни имена – „Драгайка”, „Жълт еньовец”, „Еньово цете”, „Сламениче”, „Лепка”,”Гергевка”, „Торица”. Билката е многогодишна от семейство Брошови. Характерна е със своите ярки жълти цветове на гроздове и венци от тесни листа. Тя е високо растение /60-120 см/ с разклонена растителна структура. Цъфти между юли – август. Има еньовче и с бели цветове, което цъфти между май – септември.

Билката е разпространена из цяла България. Расте из храсталаците, край пътищата и оградите, в градините и посевите. Употребява се надземната цъфтяща част на растението – стръкове, заедно с листата.

Еньовчето е забележителна българска билка с многобройни лечебни свойства. Не случайно Еньовчето е записано в бабините тефтери като цветето на здравето и дълголетието. Растението притежава силно изразени детоксикиращи свойства. То подпомага процеса на прочистване на черния дроб, далака и панкреса от попадналите в тях токсини.

Известно е с положителното си въздействие и върху половата система на жените и мъжете. Лечебните му свойства са известни при лечение на кожни проблеми, температура, цистит, язва, бъбреци, репродуктивни проблеми, менопауза, менструални болки и др. Отварата от еньовче помага за успокоение и релаксация.

Еньовчето е едно от съкровищата в природната аптека, на което трябва да обърнем по-голямо внимание във времето на рака. Освен това е естествен диуретик. Това е основното му приложение.

Билката се прилага локално при: 

 • Порязвания
 • Кожни инфекции 
 • Трихофития
 • Екзема
 • Язви
 • Краста 
 • Циреи
 • Обриви
 • Псориазис
 • Алергии
 • Бавно заздравяващи рани
 • Намаляване на кървенето

Лечителите го препоръчват при все по-често срещаното сред жените Хашимото. Благодарение на билката за няколко месеца постепенно ще намалее и изчезне, ако си правите гаргара с билковата отвара или приемате на концентриран извлек от билката – билкова тинктура. Добре биха подействали и компреси на гушата с настойка от лековитото растение. Заболяванията на този деликатен орган /щитовидната жлеза, б.а./ често изискват и допълнително лечение, но билката със сигурност може да помогне да се излекувате.

При артрит, ревматизъм, дори и епилепсия, са доказани положителните въздействия на еньовчето при лечението им. В борбата с пърхута то е незаменим помощник.

В България има разпространени около 20 различни вида Еньовчета. Желателно е събирането само на двата вида: Galium verum L /жълто еньовче/ и Galium mollugo /бялото Еньовче), тъй като останалите не са проучени.

Източник – https://bilkovitinkturi.bg/

Споделете:

Прочетете също

2 11

Титанът Мариус Куркински представя чудомирови герои утре в Летния театър на Плевен

Един от съвременните титани на българския театър Мариус Куркински представа своя моноспектакъл “Нашенец” утре, 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *