ЕМА: Има риск за имунитета поради честа реваксинация срещу коронавирус

Снимка – интернет.

Говорителят на Европейската агенция по лекарствата (EMA) Марко Кавалери заяви, че честите бустерни ваксинации срещу новата коронавирусна инфекция могат да претоварят човешката имунна система. „Трябва да бъдем много внимателни, за да не претоварим имунната система” – поясни той.

„Въвеждането на бустер дози на кратки интервали в рамките на всеки четири месеца може да доведе до проблеми с имунния отговор“, каза той на пресконференция в Амстердам. Кавалери обясни, че в случай на чести бустерни ваксинации отговорът „може да не е толкова добър“, колкото се очаква.

„Трябва да бъдем много внимателни, за да не претоварим имунната система чрез повтарящи се ваксини“, подчерта той.

По-рано чилийските власти решиха да започнат да поставят четвърта доза ваксинация срещу коронавирус за имунокомпрометирани хора над 12 години от 10 януари.

Невъзможно е да се спре вариантът Омикрон, независимо от данните, че инфекцията от него е по-лека в сравнение с варианта Делта, заяви индийският епидемиолог Джаяпракаш Мулиил, председател на Научно-консултативния комитет на Националния институт по епидемиология в Индия, цитиран от Дарик.

„Изправени сме пред съвсем различен вирус. Той е по-мек от варианта Делта, но както всички знаят, не всичко се изчерпва с това – вариантът на практика не може да бъде спрян“, каза специалистът в ефира на телевизионния канал Ен Ди Ти Ви.

Според него инфекцията от Омикрон вече не предизвиква страх, защото протича по-леко и по-рядко води до хоспитализация. Д-р Мулиил смята, че около 80 на сто от хората може и да не разберат, че носят и предават вируса.

През последните дни в Индия се наблюдава рязък ръст на заболелите от COVID-19. По данни на здравното министерство за последното денонощие са регистрирани 194 720 новозаразени.

Източник: Списание 8

Споделете:

Прочетете също

До 20 000 лв. могат да получат хора с увреждания за стартиране на собствен бизнес

Снимка – Интернет Средствата се отпускат от Агенцията за хора с увреждания за покриване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.