Експертна конференция по проект „Съвместни инвестиции в областта на спешните ситуации в Окръжен съвет Олт и Община Долна Митрополия”

проект Д.Митрополия 1

На 7 декември 2023 г. в Община Долна Митрополия беше открита експертна конференция със заинтересовани страни по проект „Съвместни инвестиции в областта на спешните ситуации в Окръжен съвет Олт и Община Долна Митрополия”. Проектът е финансиран по Програма „INTERREG V-A Румъния – България 2014 – 2020” чрез Европейски фонд за регионално развитие.

Официален гост на откриването беше Александър Йотков – заместник областен управител на област Плевен. В конференцията участваха кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска, представители на кметствата в общината,  на РИОСВ – Плевен и на партньорите  от Окръжен съвет Олт в Румъния чрез видео връзка.

В хода на конференцията  участниците бяха запознати с целите, изпълнените дейности и постигнатите резултати по проекта.

Във време на глобални климатични промени, в условията на все повече природни катаклизми  от голямо значение е адекватното управление на риска при бедствени ситуации от местната власт. Това налага избора на този проект, който предвижда  съвместни инвестиции в управлението на риска и превенцията му в трансграничния регион, подобряване капацитета за реагиране при възникване на извънредни ситуации, закупуване на специфично оборудване, което улеснява интегрираните интервенции.

В изпълнение на проекта в община Долна Митрополия е закупено специализирано оборудване за ефективно предотвратяване на рисковете и за намаляване на щетите при извънредни и спешни ситуации: високопроходим автомобил, багер  и трактор с прикачен инвентар, автовишка, храсторези, машина за раздробяване на дървесина и др.

В резултат от дейностите по проекта ще се намали отрицателното въздействие на последствията от климатичните промени върху околната среда и населението в региона.

Текст и снимка: Пресцентър – Областна администрация – Плевен

Споделете:

Прочетете също

voda 1

Подменят водопроводи от ВиК мрежата в област Плевен

Продължават строително-ремонтните дейности на обекти от инвестиционната програма на Дружеството за реконструкция на ВиК мрежата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *