Екологът Албена Симеонова с призив: Изберете родния продукт. Здравословен е и създава заетост!

156786927 791051531491522 8358571951373009231 n
Присъствието си в листата на ДБ за Добрич тя обяснява с номинация от местните структури

Екологът и био винопроизводител от никополското село Любеново Албена Симеонова ще оглави листата на “Демократична България” за област Добрич. Понастоящем председател на Българска асоциация Биопродукти, през годините тя е ставала носител на множество национални и международни екологични награди.

Албена Симеонова е организатор на кампанията за България за забрана на неоникотиноиновите пестициди, които унищожават пчелите, както и на последната Европейска кампания за забрана на всички пестициди, убиващи пчелите и дивите опрашители.

Освен водач за 8 МИР-Добрич, тя е включена и в плевенската листа на коалиция “Демократична България”. На днешния 3-ти март я попитахме дали народът ни се замисля за отстояване на нациолното чрез защита на родните продукти. На въпроса на “Плевен прес” Албена Симеонова отговори така:

“В много страни от Европа правителствата и хората настояват за защита на местните продукти. През призмата на националния празник България трябва да обърне сериозно внимание на хората, които произвеждат български продукти. Те трябва да се реализират предимно в България. Като еколог мога да кажа, че това е изключително важно от гледна точка на климата. По-добре продуктите да се отглеждат на по-близки разстояния, за да не се харчат средства за транспорт, който замърсява околната среда”.

За пример тя даде съседна Румъния, където “това, което си произвел в собствената си ферма, го продаваш на възможно по-близко разстояние“. В този дух на сравнение я попитахме за връзката между практиките в земеделието между областите Плевен и Добрич.

В Добрич са едни от най-многото биопроизводители. Когато кажем биопроизводители, хората си представят огромните зърнопроизводители, които товарят зърното и го пращат на пристанището във Варна или Констанца. Но в Добричка област крупните зърнопроизводители са стотина. Малките обаче са хиляди“, започна своя отговор тя и допълни:

” Не говоря само от името на биопроизводителите, а също на малкия, средния, фамилния фермер. Около Каварна, Балчик Шабла е пълно с зеленчукопроизводители, които произвеждат пипер, дини, пъпеши, ягоди, лавандула, сливи. Колкото й да ни се струва, че Добруджа е отредена за крупните зърнопроизводители, това не е така. В този регион е може би най-силно застъпена диверсификацията в земеделието”.

Отделен акцент в нейната кампания ще бъдат и пчеларите. В област Добрич тях тя определя като “огромна армия”.

“Която армия най страда от използването на незаконни пестициди. Без пчелите няма живот. В това Плевен и Добрич най-много си приличат”.

За финал Албена Симеонова приканва българите, без значение резултата от изборите, да изберат родния продукт.

“Защото е много здравословен, пази околната среда и създава заетост“, каза в заключение биопроизводителят.

Споделете:

Прочетете също

545359eca6591ac5f37fce801a876dfb 1

Кметът на Червен бряг: 24 май обединява всички нас около езика и писмеността ни като народ

Уважаеми жители на община Червен бряг, Уважаеми педагози, ученици и дейци на културата, Честит 24 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *