Екологична бомба цъка край Плевен

20180904 120247
Отровното езеро на сметището. Снимка – Плевен прес.

И това е старото общинско сметище край с. Буковлък. Със заповед на директора на РИОСВ – Плевен от 29-ти септември 2016-та година, експлоатацията на общинското депо е преустановена и са разпоредени мерки за неговата рекултивация. Тази заповед обаче не се спазва.

На сметището няма охрана и липсва какъвто и да е контрол върху него. Продължава изхвърлянето на всякакъв вид отпадъци. В ниската част на сметището се е образувало отровно езеро от токсичните води на разлагащите се отпадъци. В близост до него са слънчогледовите насаждения на общинското землище.

През 2014-та година предишното управление на Плевен кандидатства за 11 млн. лв. по ПУДОС за рекултивация на отпадъците и получава близо 18 млн.лв за изграждане на ново депо. За старото сметище сегашният ОбС гласува отново отпускането на безвъзмездна финансова помощ в размер на 12 млн. лв. С тях щяло да се запръсти сметището.

Четири години и милиони изхарчени без резултат. Няма охрана, няма пазач, няма каквито и да било екологични мерки за здравето на хората и контрол върху старото бунище.
До отпускането на новите милиони, до новата рекултивация сметището в Буковлък ще продължава да разпръсква по въздух и земя отровите си. Жители на Буковлък, граждани и фирми ще продължават да изхвърлят отпадъците си там, тъй като на новото сметище това става срещу заплащане. Контрол на създалата се ситуация от еколози и държавни институции няма. Има заспала гражданска съвест.

20180904 120536
Сметището – ежедневно препитание за безработните цигани. Снимка – Плевен прес.
20180904 120500
Фирми и частни лица необезпокоявано изхвърлят отпадъците си. Снимки – Плевен прес.
20180904 120810
Промишлен отпадък – калциева основа. Снимка – Плевен прес.

 

Споделете:

Прочетете също

dispanser tuberkuloza 1

От днес до 21 юни в Плевен ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза

От днес, 17 юни, до 21-ви юни в Плевен ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза. В …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *