Последни новини
Начало | Новини | Екологична бомба цъка край Плевен

Екологична бомба цъка край Плевен

Отровното езеро на сметището. Снимка – Плевен прес.

И това е старото общинско сметище край с. Буковлък. Със заповед на директора на РИОСВ – Плевен от 29-ти септември 2016-та година, експлоатацията на общинското депо е преустановена и са разпоредени мерки за неговата рекултивация. Тази заповед обаче не се спазва.

На сметището няма охрана и липсва какъвто и да е контрол върху него. Продължава изхвърлянето на всякакъв вид отпадъци. В ниската част на сметището се е образувало отровно езеро от токсичните води на разлагащите се отпадъци. В близост до него са слънчогледовите насаждения на общинското землище.

През 2014-та година предишното управление на Плевен кандидатства за 11 млн. лв. по ПУДОС за рекултивация на отпадъците и получава близо 18 млн.лв за изграждане на ново депо. За старото сметище сегашният ОбС гласува отново отпускането на безвъзмездна финансова помощ в размер на 12 млн. лв. С тях щяло да се запръсти сметището.

Четири години и милиони изхарчени без резултат. Няма охрана, няма пазач, няма каквито и да било екологични мерки за здравето на хората и контрол върху старото бунище.
До отпускането на новите милиони, до новата рекултивация сметището в Буковлък ще продължава да разпръсква по въздух и земя отровите си. Жители на Буковлък, граждани и фирми ще продължават да изхвърлят отпадъците си там, тъй като на новото сметище това става срещу заплащане. Контрол на създалата се ситуация от еколози и държавни институции няма. Има заспала гражданска съвест.

Сметището – ежедневно препитание за безработните цигани. Снимка – Плевен прес.
Фирми и частни лица необезпокоявано изхвърлят отпадъците си. Снимки – Плевен прес.
Промишлен отпадък – калциева основа. Снимка – Плевен прес.

 

Прочетете също

Проф. Атанас Семов с призив за разбиране, председателят на БЛС – с призив да не се лекуват хора, д-р Халваджиян – с фаворит от фейсбук

Проф. Атанас Семов д.ю.н., преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”. Снимка – интернет. Проф. Атанас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *