Езикова гимназия – Плевен взе първо място в Национален конкурс „Посланици на здравето”

Отличниците в конкурса. Снимка – ЕГПЧЕ.

Ученици от Х клас на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“ – гр.Плевен, спечелиха призово място в XIII Национален ученически конкурс „Посланици на здравето“.

Конкурсът се организира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите, Офиса на СЗО в България и Български младежки Червен кръст. Конкурсът е фокусиран върху две тематични направления „Здравословно хранене и физическа активност“ и „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол“.

С първа награда на Министерството на младежта и спорта бе отличен проектът „Храната наш Приятел – движението наш Съюзник“, разработен от екип в състав всички ученици от 10а клас на Езикова гимназия, с ръководител Людмила Бояджиева – учител по биология и химия. Фокусът на проекта е инсулиновата резистентност, защото прекият път към това заболяване е неправилното хранене и липсата или занижената двигателна активност.

 Учениците са реализирали поредица от дейности, чрез които провокират хора, които не знаят за заболяването, а всъщност боледуват от него, както и хора с диабет тип 2, да променят начина си на хранене и да подобрят физическата си активност. В проекта са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори.

„Удовлетворени сме от ентусиазма, ангажираността на младите хора и желанието им да участват в каузи с обществено значение”, казват от ръководството на гимназията.

Снимка – ГПЧЕ Плевен.

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.