Езиковата гимназия в Плевен и гимназия „Хоенщауфен” – Кайзерслаутерн, с ученически обмен

ГП 1

Снимка – ПГПЧЕ, Плевен.

ПГПЧЕ “Димитър Димов” – гр. Плевен е домакин на двустранен ученически обмен с гимназия “Хоенщауфен” – гр. Кайзерслаутерн  от 25 до 31 март 2023 г.

На 28 март 2023 г. в експозиция „Природа” на РИМ-Плевен се проведе първият работен ден на срещата, където почетен гост беше г-н Спартански, кмет на град Плевен, който приветства на немски език гостите.Той споделиза необходимостта от намиране на решения за екологосъобразен, ресурсно-ефективен и икономически обоснован начин на живот, в който младите хора да са активни граждани, даващи своя принос в посрещане на предизвикателствата относно предотвратяването на промените в климата, пред които сме изправени всички.

20 ученици и 2 учители от немския град побратим разискват на немски език и на английски език с ученици и учители от Езиковата гимназия актуални въпроси на тема: “Нашата Земя – наш дом”. Обменят знания и полезни практики по значими екологични теми, разглеждани както в училищното учебно съдържание, така и в проектната извънучилищна дейност. Обсъждат добри практики от проведени Еразъм проекти.

В проведените открити уроци и уъркшопове учениците имаха възможност да покажат своята креативност и способност при решаваненаактуални екологични проблеми и предизвикателства пред Европейския съюз за устойчиво развитие и опазване на околната среда. Беше провокиран интереса на учениците към приоритетната програма на Европейския съюз за трансформация на икономиката и обществото на ЕС в отговор на амбициите за постигане на Европа климатично неутрална до 2050 г. и за засилване на чувството им за гражданска активност.   

Ученици от ОУ “Валери Петров” – гр. Плевен представиха проекта си “За нашата общност, за нашата планета” по програма Еразъм+. Впечатляващо за гостите беше и посещението на Виртуалния музей на водата в гр. Ловеч – първият по рода си музей в Европа. Партньорите бяха запознати с интерпретативни програми и филми за водата като живителна течност и фундаментален фактор за съществуването на живот на Земята. 

При представяне на презентации и продукти на всеки екип от двете държави, както и направените съпоставителни анализи, се акцентира върху интегрираното обучение за решаване на проблема с опазване на околната среда, с промените в климата, замърсяването на водите, въздуха, природата.  Окуражава се прилагането на иновативни подходи чрез използване възможностите на новите технологии, практическа работа и интерактивни методи.

ГП 8
ГП 2
ГП 3
ГП 4
ГП 5
ГП 6

Споделете:

Прочетете също

кардиостимулатор 1

Кардиолози в “Сърце и Мозък” имплантираха сложен кардиостимулатор нa 95-годишна пациентка

Виcокотехнологичен кaрдиоcтимулaтор бе имплантиран на 95-годишна пaциенткa, поcтъпилa по cпешноcт c много бaвен cърдечен ритъм …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *