Ежегодна награда “Джон Атанасов” обявява Президентството

Logo JA 1

Снимка – прессекретариат Президентство.

През юли 2023 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България, носещ името на Джон Атанасов – един от създателите на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет, информират от прессекретариата на Президентството в съобщение, изпратеното до „Плевен

прес“.

На 4 октомври тази година предстои да се отбележи 120-годишнината от рождението на световноизвестния изобретател от български произход. От 2003 г., когато е поставено началото на инициативата, Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб.

Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в областта на компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании в света.

Участниците в конкурса през 2023 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

1.    Награда „Джон Атанасов“ на президента;

2.     „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ – две грамоти, първата – за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика, и втората – за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в олимпиадите по информационни технологии;

3.    Грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“;

4.    Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“;

5.    Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки български учени и експерти.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на инициативата Награда „Джон Атанасов“ е 10 септември 2023 година.

Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на президентската институция.

Допълнителна информация може да се получи на тел. 02/9239289 и 02/9239393, както и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg .

Споделете:

Прочетете също

LETO

Настъпи астрономическото лято

Макар че, усещаме повече от седмица горещото време, астрономическото лято настъпи у нас днес. Съчетано …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *