Последни новини
Начало | Икономика | Едрият бизнес укрива данъци

Едрият бизнес укрива данъци

Едрият бизнес, който има своите представители и в Плевен, укрива данъци. Това показва доклад „Избягалите данъци“ изготвен от 6 неправителствени организации: българското екосдружение „За земята“, чешката Glopolis, унгарската Demnet, латвийската Lapas, полската Igo и словенската Ekvilib. България е сред лидерите по укриване на данъци от едрия бизнес сред страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/. България не само води по отношение на либералното данъчно облагане на големия бизнес, но българският бюджет най-силно разчита на „скритите“ данъци. ДДС и акцизите върху горивата и тютюневите изделия формират 70 % от данъчните приходи. За сравнение – в страните от региона средната норма е с 1/3 по-ниска.

Законът за корпоративното подоходно облагане позволява да се приспадат минали загуби от облагаемата печалба, а в България има много компании, които в продължение на много години декларират само загуби, обяснява журналистът Димитър Събев, един от инициаторите за изготвянето на този доклад. Те продължават да си ги приспадат и в крайна сметка бъдещите данъчни намаления се превръщат в корпоративен актив.

Данъчните подаръци за едрия бизнес падат върху плещите на обикновените хора, на малкия и среден бизнес, посочват експертите в доклада. Правителствата в ЦИЕ трябва на европейско равнище да осигурят общ набор от правила и норми за данъчно облагане на големите компании, за да защитят интересите на своите граждани, се казва в доклада. А ние казваме – имаме евродепутати, те какво правят по въпроса ?

 

Прочетете също

Главната инспекция по труда празнува професионалния си празник

На 3-ти ноември през 1907 година с Указ на княз Фердинанд е обнародван Закон за Инспектората …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *