Начало | Новини | Една книга за войната на пътя *

Една книга за войната на пътя *

Следната статия я публикуваме без редакторска намеса от официалния сайт на СУ “Иван Вазов”. Неин автор е ученичката Синтия Чалъкова от 10.б от училището.

Източник-СУ “Иван Вазов” Плевен

Война – така наричаме днес случващото се по пътищата. И с право.  Без значение дали заради човешки, или технически грешки, факт е, че жертвите, които катастрофите взимат ежедневно, са недопустимо много. Изследвания показват, че за 2018 година броят на катастрофите на територията на Република България е почти 7000. Как ви се струва това число? Някои ще кажат, че не ги интересува, други може би ще се притеснят, а трети ще си помислят, че шансът такова нещо да се случи на някого от тях е твърде малък. Но истината е, че никой не е застрахован. А още по-горчивата истина е, че лошите неща се случват точно когато най-малко ги очакваме.

Това се опита да ни обясни и журналистът Георги Стоянов, когато се срещна с нас, десетокласниците на СУ „Иван Вазов”, за да ни представи своята нова книга – „Останете живи”. Заглавието ѝ достатъчно директно ни насочва към темата на текста – да се постараем, доколкото зависи от нас, да предпазим себе си и околните от случващото се на пътя. Работата му го среща с изключително много различни и ужасяващи истории на хора, загинали в катастрофи. Слушайки всеки ден за това, той сподели с нас, че е почувствал, че трябва да направи нещо и  решил да събере някои от тези истории, за да покаже на хората подробната картина – как загиват близките им във всеки един момент, да ни убеди, че днес жертвата е някой непознат във вестника, но утре може да си ти или твой близък. Ние не бива да чакаме това да ни се случи, за да му обърнем внимание.

Катастрофите стават по различни причини. Ако преди инцидентите са се случвали поради злочеста случайност, то днес стават все по-чести тези, причинени от липсата на трезва и обективна преценка на водачите на автомобили, разказа авторът. Какво означава това? Шофьорите днес сядат зад волана пияни, дрогирани и често си позволяват да превишават допустимата скорост. Стана дума и за двата аспекта на безразсъдното каране – освен, че застрашава своя живот, водачът носи отговорност и за всички хора, които го заобикалят. Не един и два са случаите на загинали заради чужда грешка. Какво да направят родителите, които отглеждат децата си с толкова любов и всеотдайност само за да ги загубят по такъв ужасен начин!

В разговора ни се включи и д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация „Докосни дъгата”. Тя сподели с нас личните си преживявания на пътя. На нея, както и на много други хора, им се налага да пътуват по множество причини. Д-р Ангелова ни каза, че докато е карала, ѝ се е случвало друг автомобил да се блъсне в нея и да я избута от пътя. В такива случаи тя и хората в нейната позиция не биха могли да направят нищо.

Не остана безучастен и директорът на училището ни Димитър Митев. Той, от позицията на по-близък до нас човек, сподели някои случки от своя дългогодишен опит в шофирането, когато сантиметри са го делели от фаталните последствия заради чужда грешка. Единствено късметът му е помогнал в този момент.

В хода на разговора нямаше как да не се споменат и две случки, които са твърде близо до нас. Преди няколко години две момичета от нашето училище загинаха точно в такъв вид инциденти. Спомнихме си ги, защото ги познавахме, а днес тях вече ги няма.

Всеки ден загиват хора на възраст от 1 до 101-годишна възраст и наша задача е да се опитаме да предотвратим това. Книгата „Останете живи” ни среща директно с опасностите на пътя, дава ни и пълна статистика на загиналите в ПТП от 1951 година насам.

Войната е започнала и от нас зависи дали ще я спечелим, или ще я оставим да ни победи. Никой не е застрахован…

*Запазваме оригиналното заглавие на авторката


Прочетете също

ОУ “Климент Охридски” – Плевен със спечелен проект за работа в библиотечна среда

Снимка – интернет страница ОУ “Кл. Охридски”. По Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *