Единствено „Има такъв народ” се отказаха от пълния размер на субсидията

Снимка – интернет

Отново идват избори и отново започва говоренето за партиините субсидии. То продължава обикновено до влизането на народните представители в Парламента, след което се забравя.

В момента единствено партия „Има такъв народ” прави това, което е отстоявала във времето. През 2016 год. Слави Трифонов направи национален референдум, в който един от въпросите беше точно този: „Πoдĸpeпятe ли гoдишнaтa дъpжaвнa cyбcидия, oтпycĸaнa зa финaнcиpaнe нa пoлитичecĸитe пapтии и ĸoaлициитe, дa бъдe eдин лeв зa eдин пoлyчeн дeйcтвитeлeн глac нa пocлeднитe пapлaмeнтapни избopи?”

До момента партиите и коалициите участващи в избори и получили не по-малко от 1 % от всички гласове, имат право на субсидия от държавния бюджет. Размерът ѝ се определя със Закона за държавния бюджет и към момента е 8 лв. на получен действителен глас. Колко средства са получили партиите от средата на юли до края на септември, може да видите в таблицата по-долу:

Снимка – интернет

Видно от таблицата, сумата, която „Има такъв народ” е получила за посочения период, е 8 пъти по-малка от тази, на която имат право по закон. Тя възлиза на 147 876 лв., тъй като партията е декларирала, че ще се съобрази с мнението на мнозинството гласували в националния референдум през 2016 г. и ще получава само по 1 лв. за действителен глас. И го прави ! За сега само върху размера на субсидията. Следващите действия на ИТН ще бъдат и върху въвеждане на нова система за партийно финансиране. Такова, което да обвързва основанието за получаване и размера на партийната субсидия с функциите, които да изпълняват партиите.

Това едва ли ще се хареса на всички. Фактът, че тогавашното НС не се съобрази с резултатите от референдума, е показателен. В момента отново сме пред избори. Дали избирателите ще отчетат факта, че ИТН изпълнява обещанията си когато това зависи единствено от нея,  предстои да видим.

Прочетете също

Мартин Заимов /ДБО/: В момент на несигурност, свободата на личен избор трябва да бъде уважена

Мартин Заимов, включен в листа на „Демократична България – Обединение“ Плевен. Снимка – интернет Финансистът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *