Единственото българско училище с името „Девети май“ е в област Плевен

ДНЕС УЧИЛИЩЕ „ДЕВЕТИ МАЙ“ В ЧЕРВЕН БРЯГ ОТБЕЛЯЗВА ПАТРОННИЯ СИ ПРАЗНИК.

1 2

На снимката са бивши и настоящи учители в ПГМЕТ „Девети май“.

Всяка история има своето начало. Историята на Професионална гимназия по механоелектротехника  „Девети май“ е  поставено през далечната 1967 година, когато към СПТУ по мелничарство се разкриват две паралелки ПТУ (Професионално техническо училище) по специалностите: стругаро-фрезист и машинен шлосер, със срок на обучение две години и два месеца.

Какво налага появата на тези, несъществуващи до този момент, специалности?

В ход е вече строежът на голям машиностроителен завод край Червен бряг. На високо ниво в държавата става ясно, че за пълноценното функциониране на този комбинат ще бъдат необходими кадри, обучени в тези професии. Затова със заповед № Д-35/1409 от 4.ІХ.1967 г. се поставя началото на училище по машиностроене.

Училището няма собствена сграда. В началото на своето съществуване то се помещава в Икономическия техникум, където се провеждат учебните занятия по теория. Занятията по учебна практика се провеждат в пригодена за целта работилница в покрайнините на града.

В следващите години училището изживява стремително развитие: строи се самостоятелна учебна работилница, учебен комплекс, включващ учебна сграда, общежитие и физкултурен салон.

До 1975 г. се приемат по 6-7 паралелки за машиностроителни специалности: стругаро-фрезист, шлосер-монтьор, електро и газозаваряване, електрообзавеждане на промишлени предприятия.

От учебната 1975/1976 година започва приемът на първите паралелки с четиригодишен срок на обучение по специалностите „Технология на машиностроенето – студена обработка“ и „Бронетанкова техника“.

През учебната 1980/1981 година учебните занятия се водят в изградения вече училищен комплекс, чието официално откриване е няколко години по-късно – на 9 май 1984 година.

Името „Девети май“, с което е именуван машиностроителният комбинат, по естествен начин става име и на училището. На 15.06.1987 г. СПТУ по машиностроене се трансформира в Техникум по механоелектротехника „Девети май“, а от 2003 година е Професионална гимназия по механоелектротехника.

За  своето 50-годишно съществуване, през училището са минали не едно поколение ученици и учители. Имало е и хубави и трудни моменти, но всеки един е работил за издигане авторитета на „заводското“.

Вярваме и се надяваме, че всички които днес сме част от гимназията, и тези, които ще дойдат след нас, сме достойни наследници на хората, поставили началото на училището по машиностроене. Защото поколенията идват и си отиват, но ПГМЕТ „Девети май“ остава горе, високо над града, за да напомня за всички нас!

Днес в училището се обучават близо 200 ученици по следните специалности и професии:

-Компютърна техника и технологии

– Автотранспортна техника

-Машини и системи с цифрово програмно управление.

По повод патронният си празник днес, 9 май, учители и ученици от гимназията ще посетят връх Шипка и Етнографски комплекс „Етъра“.

Това каза за „Плевен прес“ Мирослав Михайлов, учител по история в Професионална гимназия по механоелектротехника  „Девети май“-Червен бряг и автор на книга за историята на училището.

2 2

Училищната музейна сбирка.

3 2

Любомир Нейков- възпитаник на училището, в деня на официалното откриване на музейната сбирка.

5

Официално откриване на сегашната учебна сграда- 9 май 1984 г.

6

Официално откриване на сегашната учебна сграда- 9 май 1984 г.

8

Училищното знаме.

9

Ученици от специалност Компютърна техника и технологии.

10

Ученици от специалност Автотранспортна техника.

12

От честването на 50-годишния юбилей на училището.

15
4
7

Корица на книга за историята на училището.

Споделете:

Прочетете също

sireni

Тестват сирените в Плевен на 2 юни

Тестват сирените в Плевен на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за …

Един коментар

  1. Злати Минкова

    Това име не е повод за гордост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *