Единственият в България Астро център, който помага на НАСА, е в плевенското село Байкал

Астро център, с. Байкал. Снимка – „Плевен прес“.

Ако за учителят от Казанлък разбра цяла България, за изключителният Иво Джокин от село Байкал – знаят малцина. Освен, че е последният директор на закритото училище в селото, той е:

 • SCIENTIX посланик в най-големия проект на European School Net (Европейската училищна мрежа) – включваща 28 министри на образованието,
 • учител по физика, астрономия и химия
 • обучител и треньор на учители по астрономия по програмата GTTP (Galileo Teacher Training Program)  и природни науки,
 • с квалификации в Сорбоната, университета на Гранада, 
 • лектор на европейски научни конференции и иноватор в обучението на деца,
 •  национален координатор на Международният ден на светлината – 16 май.

Иво Джокин не е могъл да понесе мисълта, че училището се закрива и сградата ще се разруши. Затова прави немислимото – убеждава общинарите в гр. Долна Митрополия да вземат решение за откриване в село Байкал на Астро център. В сградата на училището. Останалото, както казват, е история. За нея разказва репортерът на „Плевен прес” – Ива Мусова.

Г-н Джокин, какво се крие зад многобройните ви титли ?

Много труд и желание да продължа да работя за образованието по природни науки, дори когато е закрито училището, в което преподавах.  И много срещи с кметове, общински съветници, родители и колеги. Убеждението, че трябва да има един център, който да предлага друг вид обучение. Такова, което да отговаря на изискванията на времето, да е интересно и различно място, където децата да намират любопитното в науката и да се докосват до природата и космоса.

Как се стига до квалификация в Сорбоната?

Както се стига до всяко друго място – с желание и усилие ! Сертификатът, получен след обучението там, ми дава възможност да обучавам други учители по астрономия и да прилагам нови методи в обучението на деца.

Какво се крие зад  абревиатурата ОЦИДЗИ, на което сте ръководител ?

Това е „Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси“. Както и  учебни лагери, “зелени” и “бели” училища, на които съм ръководител.  Центърът  работи от 2008 г., когато Общинския съвет прие предложението ни, с парите от нивите на училището да направим ремонт и реконструкция.  И вместо да изоставим сградата,  да я превърнем в търсено място от ученици от цяла България и популярен астро център. Същият е известен на много учители и ученици от цяла Европа.

Какво се случва в Центъра, което го прави толкова популярен и търсен?

Децата не искат само да гледат и да слушат. На тях им е интересно, когато нещо правят, когато изследват, когато са част от проект включващ няколко страни. И едновременно с това се случват събития тук и край Виена, в Белград или Лисабон.  Дейностите  са в няколко модула и са   в съответствие с учебните програми, като ги обогатяват с включване на интерактивни методи и форми на обучение в областта на STEAM (Science, technology, engineering, artandmath), IBSL – Inqyire Based Science Learing (изследователски подход в образованието по науки), проектно-базирано обучение, Learningbydoing (учене чрез правене). Това са учебни лагери по природни науки, подготовка на даровити деца в областта на науките и изкуствата, превантивна работа за деца в риск.

Астро център с. Байкал. Снимка – Плевен прес.

Какви условия предлага Центърът за еднодневни и няколко дневни обучителни лагери ?

Разполагаме с места за настаняване с общ капацитет 23 легла, разпределени в 3 спални. Санитарни възли на всеки етаж, бани и трапезария. Образователните дейности се провеждат в модерно оборудвани зали с всички необходими средства за съвременно обучение. Залите са “Екология”, ” Природни науки”, “Конферентна с библиотека”, “Спортна”, “Компютърно моделиране, роботика и кодиране”,  „Ателие по живопис и керамика”.  Подсигуряваме хранене чрез лицензиран доставчик на готова храна (кетъринг) и здравно обслужване в здравен кабинет, отговарящ на всички изисквания.

Имате ли посещения на групи от страната и как научават за вас?

Тук идват групи ученици на различни по продължителност лагери от цялата страна. Научават за нас по всички възможни канали за комуникация – през Интернет – в страницата на община Долна Митрополия и в социалната мрежа Фейсбук, на национални форуми, чрез информационни материали.

Кое е най.популярното ви събитие ?

Най- популярното ни събитие е Националното Астро – парти. Това е двудневно събитие, обикновено през м. май, с лектори по астрономия, дискусии на преподаватели, кръгли маси, астро – работилници, в които децата изработват нужните им за наблюдение пособия и уреди от подръчни материали – макети по астрономия и 3 D очила. В Астро партито участват деца и учители от цялата страна. То е включено в Националния календар на Министерството на образованието  за изяви по интереси на децата и учениците. Има 11 издания. Тази година това събитие беше онлайн  със 170 участници, включително от Република Северна Македония.

Астро център с. Байкал. Снимка – Плевен прес.

 Кое е важното събитие, което предстои ?

2020-та  е годината на онлайн събитията. За съжаление ще се лишим от най-важната съставка на своята дейност – срещите на живо. Предстоят втори Международен Дунавски лагер в Сърбия , който също ще се проведе онлайн. Той се организира по програма Еразъм+ с деца от Австрия, Румъния, Сърбия, Украйна и България, като доброволен участник. В миналогодишното издание близо до Виена участваха 15 деца от община Долна Митрополия и страната.  Това лято в  рамките на три дни децата ще проведат реални изследователски мисии в своите държави и след това ще се проведе онлайн конференция за споделяне на резултатите.

Каква е връзката на Центъра с НАСА ?

На байкалския бряг участниците от община Долна Митрополия ще участват с  измервания на височина на дървeта чрез своите мобилни телефони. Това ще стане с помощта на специални приложения  на НАСА  и директно ще подпомогне спътника ISESAT 2. Също така ще се проведат измервания на чистотата на водата на река Дунав с мобилни полеви  лаборатории.

Каква е ползата от близостта на село Байкал до река Дунав ?

Астро центърът в Байкал е съучредител на  Младежкия воден парламент България. Работи съвместно с басейновите дирекции в Пловдив и Плевен, както и с МОСВ. Това ни дава възможност за ежегодни летни екологични училища и есенни парламентарни сесии с ученици и младежи от цялата страна. И най-вече –  обмен с ученици и учители от Агенцията по водите “Артоа Пикарди” – Франция. Участници сме в различни европейски  и национални проекти. Като ръководител на този център и за да представя нашите модели на работа, съм бил лектор в почти всички европейски държави. Най –многократни представяния сме имали на форуми във Франция, Португалия, Австрия, Италия. Навсякъде, където е водещо изследователско-базираното обучение на деца и иновациите в обучението по природни науки.

Какво Ви ръководи в тази любопитна и толкова разнообразна работа?

 Най-лесно е да кажеш – това са обективни процеси и те не зависят от мен. Да проведеш последния си урок в едно училище и да напуснеш селото. Но в Байкал има училище от 1853г. и за мен беше невъзможно да приема, че ще съм последния му директор. Обичам професията си и природните науки и реших, че ще направя каквото мога, за да предам интереса към тях на колкото може повече деца. Останалото беше лесно – да накарам и други да повярват в идеята ми, да се квалифицирам и да популяризирам Центъра у нас и по света. Приел съм моята житейска мисия да е –  колкото може повече деца да заобичат природните науки ! Мисията на един учител е да остави следа и аз оставям своята.

Споделете:

Прочетете също

Започва изплащането на помощи за отопление от 15 август

Снимка – интернет. Изплащането на помощите за отопление за предстоящия зимен сезон (1 ноември 2022 …

8 Последни коментари

 1. Този човек е уникален. Той показва света на деца и младежи и довежда света пред вратите ни. Да си жив и здрав Иво. Благодаря ти! Михаил от проекта в Ризе Турция.

  • Нели Ангелова

   Какви е деца раждала,раждала,ражда и сега ,българска майка юнашка! Стига да има кой да разкаже за тях!? Един истински представител на „Новото време“, възродител на българския дух! Очаквам още интересни статии от Иваничка Мусова,която открива уникални човешки проявления на непознати за мен места!

  • Иво Джокин

   Благодаря, Мишо! Вие представихте България в този младежки проект блестящо!

 2. Много интересна статия!страхотни хора и деца!браво!

 3. Марияна Петрова

  Чудесна статия, която трябва да стигне до повече хора.Иво е истински отдаден на професията си – просветител.Имала съм възможност да видя как може за няколко минути да накара безцелно блуждаещите погледи на децата да заблестят и да накара скуката да се трансформира в любопитство и дори да прерасне в траен интерес към космоса и звездите.Професионализъм, дух и желание да реализираш най-смелите си мечти – това са най- силните оръжия на Иво Джокин.Успех и ползотворна работа му желая от сърце!

  • Иво Джокин

   Благодаря, Марияна! Спомням си невероятния учебен лагер! Заедно обаче с вас, всички учители, постигнахме целите и се получи! Важното е, че децата научиха много нови неща и бяха щастливи!

 4. Цветанка Йотова

  Душата ми копнее за такива материали! Омръзна ни да четем само лоши и скандални новини. Крайно време е журналистите да започнете да ни разказвате за такива хубави и полезни начинания на умни,образовани и креативни хора! Само така ще имаме надежда,че ще се преборим с опростачването на нацията ни! Адмирации към авторката! Чудесен материал!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.