Начало | Новини | Едва 11 от всичките 41 съветника пожелаха да си намалят заплатата

Едва 11 от всичките 41 съветника пожелаха да си намалят заплатата

На изминалото си заседание Общинският съвет на Плевен отхвърли предложението за намаляване на  месечните си възнаграждения. Такова предложение беше направено от общинския съветник от МК “Демократична България (СДС, БЗНС)” Георги Велков. За него ние писахме в предишен материал, когато Велков сподели намеренията си пред Плевен прес за вкарване на предложение за намаляване на заплата на председателя на Общинския съвет, председателите на постоянните комисии, както и на редовите съветници. Съкратяването на месечните възнаграждения не бе подкрепено от мнозинството гласували съветници вчера.

Точка първа от заседанието в четвъртък бе именно приемането на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Плевен за мандат 2019-2023 година. Той регулира функциите на общинския съвет като орган, но и определя заплатата на председателя му и съветниците. По груби изчисления заплатата на председателя възлиза на около 3000 лева. Тя се формира от 90% от кметската заплата плюс начислена сума за “прослужено време”. Председателят на ОбС освен това разполага със собствен кабинет и екип.
В член 19 от правилника за организация на работата и дейността на Общински съвет–Плевен пише следното:
“Чл.19.(1) Общинският съвет определя месечно възнаграждение на Председателя на Общинския съвет в размер на 90 на сто от възнаграждението на Кмета на Община Плевен. Конкретният размер на възнаграждението на заместник-председателите, председателите на постоянни комисии и общинските съветници се определя с отделно решение.”
От своя страна възнаграждението на общинските съветници представлява малко под 1500 на месец. Тази сума се определя като 50% от заплатата на председателя на съвета. Максималният праг на възнаграждението на съветниците е до 75% от това на председателя, но по негово предложение плевенските съветниците получават 50%.
Преди гласуването на заплатите за този мандат, Георги Велков от МК”Демократична България (СДС, БЗНС)” внесе становище заплатата на председателя да бъде намалена от 90 на 75 процента от тази на кмета. Това от своя страна щеше да доведе и до намаляване на заплатите на съветниците. Това решение не бе прието от местния парламент.

При последвалото устно предложение заплатата на общинските съветници да съставлява не досегашните 50 процента, а 30 от тази на председателя на ОбС (което от своя страна щеше да я намали от 1500 на около 850-900), мнозинството съветници отново не гласуваха “за”. Заедно с това предложение бе отхвърлена и идеята на председателите на постоянните комисии също да бъдат намалени възнагражденията– на 35 % от заплатата на председателя.

Предложението за намаляване на месечните възнаграждения на общинските съветници срещна подкрепата на едва 11 от всички 41 местни старейшини. “За” гласуваха групите на МК “Демократична България (СДС, БЗНС)”, АБВ, ВОЛЯ, както и трима от общо осемте съветника на БСП. Това са Албена Симеонова, Бойко Тодоров, Емануил Аргилашки, Пепо Петков, Георги Велков, Димитър Карамфилов, Евгения Бързашка, Моника Чочева, Свилен Трифонов, Ленко Тодоров и Юлиан Йовков. Всички останали групи– ГЕРБ, ВМРО, БДЦ и ДПС гласуваха “въздържал се”. Против предложението нямаше гласове, но при решенията от мнозинство всичко различно от “за” всъщност не върши работа.
Така общинският съвет в Плевен пропусна да остане в историята, поне засега, с една наистина добра проява на жест към своите избиратели. Пропусната възможност на съвета като колективен орган, която щеше да спести милиони лева за заплати от джоба на плевенския данъкоплатец.

Прочетете също

ОУ “Климент Охридски” – Плевен със спечелен проект за работа в библиотечна среда

Снимка – интернет страница ОУ “Кл. Охридски”. По Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ …

Един коментар

  1. българин от Плевен

    Е..рутинно-предизвестено..Нали за това-такива-ВАЛЕНТИНА БЕНОВАТА-ВЪЛЧАНОВА са отново .. поставени за парягите и.. за новата-ДАЛАВЕРКА..лошото, че ние-вс им ги плащаме, а..знаем КОИ-КАК са “избрани”-ПАРАШУТИРАНИ отново..и пак.. на синукурнички позицийки..ОПРАВЯНЕ НЯМА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *