Европейски ден на езиците отбелязаха в Езиковата в Плевен

На 26 септември 2019 г. Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – гр. Плевен отбеляза Европейския ден на езиците.         Това съобщи за медиите г-жа Грета Димова, заместник-директор по учебната дейност и старши учител по английски език, която мотивира и се включи в инициативата с учениците си от IX д,е,ж класове, на които тя преподава, и изучават английски език като втори профилиращ език в гимназията. Гост на IX д клас бе и г-жа Румяна Стаменова, която е старши преподавател по немски език и преподава на класа вече втора година. Тя беше впечатлена от начина на поведение на учениците пред публика и от представените продукти и интересни факти за езиковото многообразие и за езика като система, което ще бъде неизменна част от международния проект „Комуникации” с работни езици немски и английски, в който са включени.                                             

Информацията от представените от учениците презентации и постери беше изключително важна за всички, а именно: по инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург, от 2001 г. Европейският ден на езиците се чества ежегодно на 26 септември. Представлявани от 47-те държави членки на Съвета на Европа, 800 милиона европейци се насърчават да изучават повече езици както в училище, така и извън него. Съветът на Европа окуражава многоезичността на континента с убеждението, че езиковото многообразие е средство за постигане на по-добро междукултурно разбирателство и ключов елемент от богатото културно наследство на Европа.  

              

За учениците от ПГПЧЕ – Плевен е изключително важно да бъдат насърчавани в изучаване и популяризиране на чуждите езици през целия живот в и извън училище, независимо дали с образователни цели, за професионални нужди, с цел мобилност или обмен,  както и сцел подобряване на междукултурното разбирателство и комуникация в Европа.                                                                                                                                            За това допринася и активната дейност на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици по проекти към програма „Еразъм+”, които за тази учебна година са два: „Бъди във форма за Европа” с работен език английски и „Комуникации” с работни езици немски и английски. Училището поддържа и ученически обмен с лицей от Франция с работен език – френски.                                                     

ПГПЧЕ – Плевен е и със статут на училище европейски посланик и от тази учебна година е и иновативно училище.   

Споделете:

Прочетете също

Завърши ремонтът на подлеза в жк „Сторгозия”. Изгражда се прилежащата инфраструктура

Приключи ремонтът на втория пешеходен подлез в Плевен в района на Стара гара. Днес кметът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *