Европейски ден на езиците отбелязаха в Езиковата в Плевен

На 26 септември 2019 г. Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – гр. Плевен отбеляза Европейския ден на езиците.         Това съобщи за медиите г-жа Грета Димова, заместник-директор по учебната дейност и старши учител по английски език, която мотивира и се включи в инициативата с учениците си от IX д,е,ж класове, на които тя преподава, и изучават английски език като втори профилиращ език в гимназията. Гост на IX д клас бе и г-жа Румяна Стаменова, която е старши преподавател по немски език и преподава на класа вече втора година. Тя беше впечатлена от начина на поведение на учениците пред публика и от представените продукти и интересни факти за езиковото многообразие и за езика като система, което ще бъде неизменна част от международния проект „Комуникации” с работни езици немски и английски, в който са включени.                                             

Информацията от представените от учениците презентации и постери беше изключително важна за всички, а именно: по инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург, от 2001 г. Европейският ден на езиците се чества ежегодно на 26 септември. Представлявани от 47-те държави членки на Съвета на Европа, 800 милиона европейци се насърчават да изучават повече езици както в училище, така и извън него. Съветът на Европа окуражава многоезичността на континента с убеждението, че езиковото многообразие е средство за постигане на по-добро междукултурно разбирателство и ключов елемент от богатото културно наследство на Европа.  

              

За учениците от ПГПЧЕ – Плевен е изключително важно да бъдат насърчавани в изучаване и популяризиране на чуждите езици през целия живот в и извън училище, независимо дали с образователни цели, за професионални нужди, с цел мобилност или обмен,  както и сцел подобряване на междукултурното разбирателство и комуникация в Европа.                                                                                                                                            За това допринася и активната дейност на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици по проекти към програма „Еразъм+”, които за тази учебна година са два: „Бъди във форма за Европа” с работен език английски и „Комуникации” с работни езици немски и английски. Училището поддържа и ученически обмен с лицей от Франция с работен език – френски.                                                     

ПГПЧЕ – Плевен е и със статут на училище европейски посланик и от тази учебна година е и иновативно училище.   

Споделете:

Прочетете също

На 27 ноември Българската православна църква почита Преподобни Теодосий Търновски

На 27 ноември Българската православна църква почита Преподобни Теодосий Търновски

Мозайка на св. Теодосий Търновски от външната украса на храм-паметник „Свети Александър Невски“. Снимка – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *