Начало | Новини | Еврокомисарят Мария Габриел посети ДФСГ “Интелект” в Плевен

Еврокомисарят Мария Габриел посети ДФСГ “Интелект” в Плевен

Разговор за новостите в програма “Еразъм+” проведе вчера в Държавната финансово-стопанска гимназия “Интелект” българският еврокомисар Мария Габриел. Тя участва в кръгла маса с ученици и учители.

„Възможностите в областта на професионалното образование” и “Обучение и ролята на цифровото образование” бяха част от другите теми, които плевенските ученици обсъдиха съвместно с еврокомисаря.


На въпрос на БТА Габриел заяви, че тези дискусии с учителите и учениците, всъщност, най-пряко показват на ЕК дали е на прав път по отношение на новите политики, които ще бъдат заложени в новия програмен период.
“Програмата “Еразъм+” е символ за всички младежи в цяла Европа. Има изследване сред европейските граждани, които, попитани за трите най-важни истории на успеха за европейската интеграция, повече от 90 процента на първо място са посочили програмата “Еразъм+”. За мен тази програма е много важна, но в следващия период първо да е с увеличен бюджет”, подчерта Габриел.
“Затова в следващите месеци ще продължаваме да искаме двойно увеличение на бюджета. Европейският парламент е дори още по-амбициозен. Това, което на мен ми се иска, програмата да бъде по-приобщаваща. Да се даде възможност на повече училища, на повече ученици, на повече малки организации, да се включат, защото тази програма е успешна, но все още твърде елитарна, защото едва 3 процента от младежите са имали мобилност по “Еразъм+”, отбеляза пред БТА еврокомисарят.
“Затова ми се иска в новата програма да имаме нови, различни мобилности. Най-напред смятам да предложа създаване на “Зелен Еразъм”. Днес младите хора много ясно показват, че искат да се направи нещо за климатичните проблеми. Това, което аз искам, е да им предложа и те да се включат – да не го правят други на тяхно място. Искам да въведа нови възможности чрез цифровите технологии за мобилност – така наречената виртуална мобилност. Да дадем възможност на цели класове да се срещат с други деца, преди да се осъществи физическата мобилност. Така че, да имат доверие в себе си по отношение на познаване на култура, на владеене на език. За мен ще бъде много важно да дадем много повече възможности и за учителите – също да се включват в тези мобилности. Защото, без мотивирани учители, които имат достъп и до обучение, е много трудно да предадем тази страст на децата. Аз искрено вярвам в много важната роля на учителите – ще имаме специален акцент за тях”, изтъкна Мария Габриел.

Прочетете също

Изкърпване на настилки и възстановяване след аварии на „Топлофикация” и „ВиК” извършват от „Инжстрой” тази седмица

Снимка – интернет  Изкърпване на дупки в настилката на улица „Марибор” ще извърши „Инжстрой” ЕООД …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *