Д-р Цветан Костадинов: Община Червен бряг е с най-сериозното оживление в икономическата сфера 

цецко

Д-р Цветан Костадинов, кмет на община Червен бряг. Снимка – Плевен прес.

Д-р Костадинов, кои са успешно реализираните проекти за 2022-ра година на община Червен бряг?

Като кмет на община, най-важно беше да поддържаме финансовата стабилност на общината. Така да поддържаме приходите и разходите, че да приключим 2022 година с положителен финансов резултат. И така я приключихме.

2022 година община Червен бряг постигна рекордни местни приходи от данъци и такси, приходи от дарения, от сделки на инвеститори в общината. Постигнахме един сериозен финансов резултат.

Доколкото си спомням, теглихте и кредит. Защо?

Кредитът се наложи заради това, което наследихме от предния мандат. Не обичам да говоря за отминал период, но това са фактите. Между 8 и 9 милиона е сумата, която нашият мандат, както и следващите мандати, трябва да връщат заради неправилна финансова политика. Това принуди община Червен бряг да сключи един дългосрочен кредит за близо 5 млн. лв. /4.8 млн.лв./, с които незабавно бяха покрити корекциите и изискуемите суми от министерствата, за да не се трупат лихви на общината.

Миналата година започна изплащането по този кредит, а 2023-та между 500 и 600 хиляди всяка година трябва да залагаме в бюджета, за да изплащаме този кредит.

Други кредити, които да нарушават баланса на общината, не сме имали. Вървим в една добра финансова стабилност. Това ни позволява освен кандидатстване по различни програми  и външно финансиране, да правим и собствена инвестиционна политика.

Кой е най-успешният ви спечелен проект, разработен от вашата администрация и донесъл приходи в общината?

Един от най-хубавите и важни проекти най-напред беше закриването на общинското сметище. Имаше една процедура, при която ако не бяхме успели да го закрием, общината трябваше със собствени средства да закрие въпросното сметище. С много сериозни усилия успяхме в последния момент да вкараме проекта в МОСРВ /Министерство на околната среда и водите/, направихме рекултивация без общината да даде една стотинка. Само със средства на ПУДОС /Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда/ .

Другият проект, който ми донесе удовлетворение, е енергийната санираност на общинската поликлиника. Години наред нашите граждани стояха и мръзнеха пред кабинетите на семейните лекари. След климатизация, енергийно саниране, отново изцяло с пари от екодоверителния фонд, беше осъществено това нещо. И от 2-3 години имаме общинска поликлиника, която се сочи за пример в плевенска област.

Това са двата проекта, които ми носят удовлетворение. Освен това община Червен бряг е във фаза на обявяване на обществена поръчка за изграждане на собствена площадка с инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци. Събирането им ще е в разделни съдове по всички населени места, със собствен транспорт и компостиране на нашата площадка.

Към нея ще кандидатстваме и за изграждане на площадка за обработка на строителни отпадъци. Защото се оказа, че това е най-големия бич за незаконните сметища. Отпадъците от всеки ремонт се изхвърлят на нерегламентирани места. Изграждането на такава площадка с инсталация за обработка на строителните отпадъци в инертен материал, ще облекчи много количеството, което караме на регионалното депо. Освен това ще пази общинските територии чисти.

Както в други градове, така и в Червен бряг младите хора го напускат. Как възприемате това?

Мога да изпитвам само съжаление.  Защото в национален план, това е най-ценният капитал, който изтече от държавата. За нашата община това, което мога да направя като кмет, е да дам на младите хора развитие в общинска администрация, което го правят с удоволствие. Тя няма достатъчен капацитет.

Другото, което правя е, че с всеки един инвеститор, който влиза в общината и развива работни места, той също разчита на млади, образовани хора. В плевенска област, според моите наблюдения, община Червен бряг е една от общините,  в която настъпи най-сериозно оживление в икономическата сфера.  Защото се изкупиха почти всички стари терени на някогашните предприятия в Червен бряг и се очакват инвестиции на сериозни инвеститори.

Колко инвеститори и какви?

Казвам Палфингер, който е най-големия инвеститор в общината, ще направи нов цех с ново производство в рамките на 20 до 40 млн. евро. Цялото производство на Палфингер в Югоизточна Европа се премества в Червен бряг. Затова общината изгражда нов път до инвеститора. Такъв ще изградим и до Калинел, който също ще разширява производството си, прави нов цех и ще му предоставим общински терен.

В Индустриалната зона на града влязоха 2-3 инвеститори, които разкриха между 70 и 150 работещи места. Булмаркет влезе като сериозен инвеститор с терени и евентуално бъдещ логистичен център.

Ще кажа и една новина, която е за цялата плевенска област, но се отнася и за част от нашата община. Това е Индустриалната зона в Телиш. Ще бъдат раздадени около 2 000 дка в Индустриалната зона за сериозна китайска инвестиция.   

Още нещо за проектите. В моята предизборна кампания приоритет ми беше образованието. За миналата година, въпреки че се сменяха толкова правителства и имаше толкова избори, община Червен бряг защити и постигна финансиране за близо 1.5 млн. лв. за образователната система. Ремонт за енергийна ефективност на Техникума по хранително-вкусова промишленост, ремонт на Средното училище и детската градина – гр. Койнаре.  

Община Червен бряг може би е единствената в плевенска област, която изгражда нова детска градина със средства по проекти. Това е градината в V-ти квартал, която ще е филиал на ДГ „Зора“. Всичко това в рамките на една година.

А ще има ли деца за тези детски градини?

Да, за сега има. Има едно закрепване на населението. Все пак и след последното преброяване община Червен бряг си остава една община с добър брой жители. Води се средна по големина община. /27 856 ж. през 2011 г., 32 000 ж. през 2009 г., 45 000 ж. през 1989 г.,, б.а./

Внимателно следях спадането на населението в другите общини и община Червен бряг си запазва населението, особено по селата. В тях са между 800 и 1000 човека.

А как ще се развива духовната област на общината? За икономическата разбрахме. Ще има ли музей например, както се чува и какъв ще бъде?

Мога да кажа, че 2022 година освен с положителен финансов резултат от съвместната работа на Общински съвет и общинска администрация, взехме решение да участваме в търга за изкупуване на една от най-хубавите сгради в нашата община. Бих казал, че е с историческо значение- помещавала се е банка, когато Червен бряг е бил индустриален център в региона. Тя е уникална сграда и общината успя да я придобие с идеята да я превърне в обект с културно-историческо значение. Искаме да разкрием регионален клон в нашата община на Историческия музей в Плевен. Защото вървят интересни археологически изследвания и в зоната на Телиш, и в зоната на село Сухаче. Изобщо има интересни неразкрити неща в нашата община. Ще се опитаме културата и етнографията също да бъдат презентирани в тази бъдеща експозиция.

Кога ще стане това ?

Текат технически процедури към момента. Чакаме от Министерството на културата да получим становище относно разкриването на клон в Червен бряг на РИМ – Плевен съблюдавайки съответните процедури, както и минаването на процедурите по общинска собственост след закупуването на сградата. През м. юни ще имаме по-конкретна информация по въпроса.

Искам да отбележа, че имаме много добра комуникация с директора на РИВМ-Плевен, тъй като тази инициатива трябва да е съвместна, за да бъде изпълнена със съдържание.

Като говорим за духовния живот на града, няма ли да е по-полезно във време на кризи и намаляващо население, вместо две градски читалища, при това в една сграда, да има само едно. С един бюджет, една библиотека и с повече възможности за дейност.

Когато Общинският съвет е взел решение за разделение на читалищната сграда на две, бих казал, че едно читалище съдържащо всички присъщи му дейности да се раздели на две – не води до успех. Напротив. Има стар български девиз „Съединението прави силата“. А не разделението.

Так че, моето мнение е по-скоро да се върви в тази посока – на съединяване.

Това е работа на двете читалищни настоятелства. Но вие бихте ли инициирал подобна идея – за съединение?

Мога да го инициирам, да проведа разговори. Да сондирам мнение с управителните съвети на двете читалища. Като видя, че има нагласа за подобна идея, бих я подкрепил.

А какво бъдеще виждате за тази част от читалищната сграда, която по проект е изложбена зала, беше Клуб на дейците на културата, но е дадена за клуб на пенсионерите ?

Спорен е този въпрос и има различни становища по него. Личното ми мнение е, че още в началото не е трябвало тази чудесна сграда, която е част от целия читалищен комплекс и се е развивала културна дейност в нея, да се дава за дейност на пенсионерски клуб.

Вече създаденото положение години наред нашето възрастно население да го използва за клубна дейност и желанието им да няма промяна в тази възможност, не ми се иска да се променя. Уважението ми към възрастното население е голямо. Не мисля, че е уместно след като вече е традиция те да използват тази сграда, да се налага да ги местим.

Г-н кмете, с цялото ми уважение към пенсионерите, аз също съм пенсионер, бъдещето обаче принадлежи на младите, не на пенсионерите. Но за това – в друго интервю. Желая успех на община Червен бряг.

СГРАДА

Купената от община Червен бряг сграда, в която ще се помещава клон на РИМ-Плевен.

П 1 1

Т.н. “ниско тяло” на читалище “Н. Вапцаров” – Червен бряг, предоставено за клуб на пенсионерите.

П 2 1

Клуб на пенсионерите.

Снимки – Плевен прес.

Споделете:

Прочетете също

иеремиева

Конкурс за коледно-новогодишна украса на общините под патронажа на Областния управител

Виолета Иеремиева, областен управител на Плевен. Снимка – областна администрация. В периода 1 – 29 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *