Д-р Силвия Ганева, ендокринолог в “Сърце и Мозък”: Редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%

д р Силвия Ганева

На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. В България, според статистиката, от диабет страдат около 500 000 души, като 40 на сто от тях не знаят и биват диагностицирани твърде късно. Редовният самоконтрол е това, което намалява усложненията от диабет с 35%. Затова е особено важно извършването на профилактични прегледи при ендокринолог, а при пациентите с диагностицирано заболяване – периодичните прегледи при специалист – ендокринолог са наложителни най-малко веднъж на 6 месеца и дори по-често”, съветва д-р Силвия Ганева, началник на отделението по ендокринология в “Сърце

и Мозък“, Плевен. Високотехнологичната болница отбелязва Световния ден за борба с диабета – 14 ноември, с Училище по диабет „Как да живеем със захарен диабет”.

„В продължение на четири седмици диабетици и техните близки имаха възможност за срещи и разговори с ендокринолозите на болницата. Изнесените обучителни лекции и практически занимания обхващаха няколко основни теми: „ Какво заболяване е диабетът”, „Как действа диабетът, хронични усложнения”, „Диета или просто здравословно хранене, съчетано с активен начин на живо” и „Съвременни възможности за лечение на захарен диабет”. Целта е да бъдем полезни на хората със знанията и опита, който имаме, както и със съвети за здравословен начин на живот, превенция и ранна диагностика на заболяването”, споделя д-р Ганева. Посочва, че съществува генетична предразположеност за развитие на захарен диабет в много фамилии, но основните рискови фактори са наднорменото телесно тегло, ниската физическа активност, прехранването и хроничният стрес. При наличие на първостепенни родственици със захарен диабет е много важна профилактиката, ранното диагностициране на заболяването и своевременното лечение, за да се избегне развитието на хронични усложнения. Именно хроничните усложнения, като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, коронарна болест и хронични тромбози на артериите на долни крайници са причина за по-ранна и по- висока смъртност сред диабетното болните спрямо други групи от населението.

екип ендокринолози

„Днес здравни специалисти, пациентски и обществени организации полагаме общи усилия в разработването на стратегии за скрининг, профилактика, ранното лечение и контрол на страдащите от захарен диабет. Основна цел е подобряване на медико- социалните грижи за лицата страдащи от това хронично заболяване и снижаване на обществените разходи за лечение на клинично изявените усложнения”, посочват от “Сърце и Мозък” – Плевен.

Училище по диабет

Всяка година Световната здравна общност отбелязва 14 ноември като ден за борба с диабета – хронично заболяване, което протича с повишени стойности на глюкоза в кръвта. То е определено като социално значимо поради високата честота, с която се среща. Първото отбелязване на деня е през 1991 г. под егидата на СЗО, а през 2007 г. със специална резолюция 14 ноември е официално признат и от ООН. Изборът на дата е свързан с рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест правят епохалното откритие при лечението на захарния диабет – инсулина.

Текст и снимки: “Сърце и Мозък” – Плевен

Споделете:

Прочетете също

452647585 881642437340903 4772664195016882653 n

С курбани почетоха свети Илия в червенобрежко

На 20 юли всяка година Православната църква прославя свети пророк Илия – един от най-великите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *