Д-р Нели Досева с апел за кръводаряване към гражданите на област Плевен

Снимка – Интернет.

„Статистиката от последните три поредни години показва, че безвъзмездното кръводаряване намалява. От началото на пандемията до сега броят на кръводарителите  при нас е намалял с малко над 450 човека. За сега успяваме да се справим с потребностите от кръв. В Плевен има няколко високоспециализирани болници, в които се провеждат сложни операции и за тях са необходими различни количества кръвни продукти. Предвиждаме  акциите за набиране на кръводарители да бъдат възобновени“, това каза д-р Нели Досева – директор на Районния център по трансфузионна хематология Плевен на среща с медиите на 12 август.

Д-р Нели Досева – директор на РЦТХ Плевен. Снимка „Плевен прес“.

Директорката на Кръвна банка подчерта, че безвъзмездното  кръводаряване спасява човешки животи и ръководеният от нея център разчита на благородството на кръводарителите. Тя сподели, че акциите ще бъдат организирани при спазване на противоепидемичните мерки и напомни изискванията и процедурите за кръводаряване:

  • Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.
  • Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно – това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителят трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.
  • Вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на ориентировъчна кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.
  • Количеството на дарената кръв е средно 450мл. Сакът, в който тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него еритроцитите запазват лечебните си качества в срок до 35 дни.

Д-р Досева напомни, че най-разпространената кръвна група в България е А, следвана от 0, Б и АБ. Най-често пациентите се нуждаят от А+ кръвна група и тя най-често се оказва дефицитна. „Ситуацията е динамична и зависи от това какви са нуждите на пациентите в лечебните заведения. Затова за нас са желани кръводарители от всички кръвни групи. Важно е да има кръводарители и апелирам към гражданите да даряват кръв. Всяка капка кръв е важна и може да спаси човешки живот“ с вълнение завърши д-р Нели Досева.

За повече информация: РЦТХ-Плевен на адрес: бул.“Русе“ 36, телефон за справки 064898850

Споделете:

Прочетете също

„Забавно лято” в плевенското село Асеновци

Снимка – НЧ „Съзнание – 1894“ с. Асеновци На 4 юли са стартирали летните занимания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.