Д-р Минчев, РЗИ – Плевен: Ваксината да се прилага предпазливо, по преценка на лекуващия лекар

д-р Илиян Минчев, вр.и.д. Директор на РЗИ – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Ваксинирането на публични личности, в т.ч. и плевенски такива, се превърна в медиен ПР. В същото време лекарите са разединени относно ваксината, хората се страхуват от нея, а фейсбук гърми от гневни постове срещу подетата кампания за ваксиниране.

Каква е опасността от страничните ефекти ? Защо се подписва декларация за съгласие ? Защо  производителите  на ваксина отказват да поемат отговорност  при нежелани реакции от тяхната ваксина ? Колко време ще ни пази тази ваксина ? Защо през април 2021-ва ще има масова ваксинация след като по това време има спад на заболеваемостта от вирусни инфекции, в т.ч. и от коронавирус ? Още повече, че до тогава много хора ще са преболедували вируса ?

Въпроси дебнат отвсякъде, както се казва в един филм. Но отговори не се виждат. „Плевен прес” ги търси. Този път от д-р Илиян Минчев – вр.и.д. Директор на РЗИ – Плевен. До колко те са удовлетворителни – ще преценяват нашите читатели.

Д-р Минчев, какъв инструктаж дадохте на хората, които първи ще се ваксинират, за периода между двете ваксини ?

Задължително се прави преглед на всеки преди ваксината. Има и листовки за потребителя, има и декларация за информирано съгласие. Така че, всеки ще бъде запознат детайлно с всичко, което е известно до момента.

Министърът на здравеопазването каза, че антитела се изработват дни след втората ваксина, а три са седмиците между двете ваксини. Не е ли най-уязвим организмът точно тогава?

От имунологията е известно, че антителата не възникват веднага след апликацията, техния титър /количество антитела/  става  достатъчно висок в период между 14 и 21 дни. При този вид ваксина, при който се налага и реимунизация, високият титър антитела, който надеждно ще пази  ще се получи след втората ваксинация и то две, три седмици след нея. И затова се препоръчва между първата игла и втората реимунизация, човекът да се пази, за да не влезе в остра фаза на Корона вирусна инфекция.

В такъв случай не е ли малко прекалено да искаме медиците на първа линия да се ваксинират първи, няма ли опасност да останем без лекари?

Пазенето не включва нищо повече от това, което сме правили до сега. Всички да са с маски, калцуни, да ползват дезинфектанти. Няма нищо по-особено от това до сега. Просто обръщаме внимание да се избягват публични места с неизвестна аудитория и опасност да се попадне под масирано влияние на Корона вирус. Въпреки че, това вече не е чак толкова вероятно. Пробите устойчиво вървят надолу, за Плевен вчерашните, а и за страната са около 12- 15 %. Вече далеч не всеки 2-ри човек на улицата е потенциален носител, а вече 6-ти или 7-ми човек.

Излязоха много публикации за онкопотенциала на ваксината, за липсата на информация за негативните странични ефекти в дългосрочен план. Без да спекулираме с Хипократовата клетва, откровено, по-човешки бихте ли отговорили опасна или безопасна е тази ваксина?

В литературата няма научни данни по този въпрос. Каквото и да ви кажа, ще е чиста спекулация, най-малко защото не е минало достатъчно време. Но в описаните противопоказания не са отхвърлени дори и онкологични заболявания. Т.е ваксината трябва да се прилага предпазливо, по преценка на лекуващия лекар.

Споделете:

Прочетете също

Маслени портрети смениха черно-белите снимки на плевенските кметове в Заседателната зала на Община Плевен

Снимка – пресцентър община Плевен. Портрети, нарисувани с маслени бои от плевенски творци, смениха досегашните …

3 Последни коментари

  1. Борислав

    Това е по-нормално говорене по темата. Стига с тоя кравешки ентусиазъм. Някои от първите ваксинирани изобщо не предизвикват доверие и по-добре да си бяха стояли в сянка. Тия дето очаквахме да ни дадат пример благоразумно се писаха с антитела и в едната и в другата сграда!

  2. Гергана

    Едно обективно мнение!Въпрос на лична преценка е за всеки човек,нека хората вземат правилното решение за себе си!Тези ваксини може би ще бъдат глътката въздух,от която се нуждаем толкова много.

  3. Браво за точния израз и цитиране на специалиста .. Слава Богу , в статията няма комсомолски плам и мутренско величие от онези, които публично се ваксинират … Спомням си, преди години , цвцв как публично се обливаше със студена вода насред зимата …. Заиграването с ваксините е наистина сериозна работа и трябва да минат доста години за да сме наясно какво точно се случва …
    Спорна работа на екипа в сайта !Дано промяна към добро ни донесе Новата 2021г !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *