Д-р Мадлена Бояджиева, кмет на община Тетевен: Акцент в културните ни програми е духът на балканджиите тетевенци –  тяхното родолюбие и борбеност за съхранение на българщината

МАДЛЕНА 2

д-р Мадлена Бояджиева, кмет на община Тетевен. Снимка – Плевен прес.

Д-р Мадлена Бояджиева е магистър по медицина със специалност „неврология”. Била е последователно председател на Общински съвет – Тетевен, Областен управител на област Ловеч, а от 2015-та година до момента, е кмет на община Тетевен.

Разговаряме с д-р Бояджиева в навечерието на 42-то издание на Националния фолклорен събор „От Тимок до Вита”.

Г-жо Бояджиева, в навечерието сме на 42-то издание на Националния събор „От Тимок до Вита“, който се провежда в село Черни Вит. С този събор, както и с празника на Тетевенската саламура, тържествата в село Рибарица, посветени на Априлското въстание, община Тетевен има ярко присъствие в празнично-обредния календар на България. Как успявате да поддържате и развивате тези уникални събития?

Всяко събитие е различно и носи своята енергия, идентичност и емоции, а нашата задача е да добавяме по нещо ново, когато е възможно, както и да запазим традицията. Изисква се много работа, подготовка, креативност и усилия, които заедно с моя екип влагаме целогодишно, за да обогатим както изброените събития, така и културния, спортния и обществения живот на територията на цялата община.

Голяма част от усилията ни са насочени в изготвянето на Културен календар, в който да има ежемесечни концерти, спектакли и други културни прояви. Опитваме се да стимулираме самодейността в общината, както и да подпомагаме участието на самодейни състави в събори и конкурси, организираме ежегодни изложения на местни художници, а това са само малка част от нещата.

Мога да кажа, че основни акценти на културните програми в Общината са празници, в които освен чисто развлекателния елемент се чувства и вековният дух на балканджиите тетевенци – техния бит и поминък, тяхното родолюбие и борбеност за съхранение на българщината. Работим упорито в тази посока, а интересът на хората към тези културни събития показва, че вървим по правилния път.

През годините до сега, освен че възродихме някои позабравени празници, организирахме и съвсем нови събития, които да разнообразят културния ни календар, а заедно с това да осигурят забавления за нашите съграждани, туристи и гости.

Община Тетевен винаги е съдействала за събора в с. Черни Вит. В какво ще се изразява подкрепата Ви тази година?

Фолклорният събор „От Тимок до Вита” има своята богата история. Идеята за организирането му се ражда в далечната 1980 г. /осъществява се през 1981 г./ и принадлежи на народния певец Марин Иванов – кмета на с. Черни Вит, Райко Райков – директора на училището, Павел Панчев и председателят на читалището – Марин Йотов. Провежда се в двора на училището под надслов “Празник на народното творчество”, като идеята е да се представи фолклора на с. Черни Вит.

На следващата година вече е Общински и се провежда на центъра на селото и така до днес. През 2004 година е именуван “От Тимок до Вита” по едноименния сборник на Васил Стоин. От 2019 г., с решение на Общински съвет гр. Тетевен, става Национален.

Съборът е едно от ключовите събития в Културния календар на Общината и всяка години интересът към него става все по-голям. Като потвърждение на това мога да кажа, че през тази година се очаква да участват 126 фолклорни състава от 56 населени места от 11 области – Ловеч, Плевен, Велико Търново, Добрич, Габрово, Враца, Силистра, Перник, Русе, Пазарджик и Софийска област.

Основният „двигател“ в организацията на този събор са кметът на село Черни Вит – Цветослава Христова и местното читалище – НЧ “Христо Смирненски 1925г.”.

С г-жа Христова работим отлично, което се дължи на добрата комуникация и разбиране. Общината винаги е оказвала нужната подкрепа при организацията и подготовката на събитието, като подкрепата е както финансова, така и логистична, техническа и материална. Няма как да бъде по-различно, защото всички знаем каква е значимостта на Събора както за местните жители, така и за неговите гости и посетители.  

Тетевен е популярен исторически, природен и културен център. Как използвате този факт за развитие на общината и пред какви проблеми се изправяте в това отношение?

Притежаваме живописна и уникална природа с вековни гори, водопади, пещери,еко пътеките, изпълнени със свежест и красиви места за отдих, които не отстъпват пред нищо на другите места по света. Градът ни е разположен в долината на река Вит, заобиколен от красивите върхове на Златишко-Тетевенската планина. Общината има богата история и културни традиции, като тук се намират и девет паметника на културата с национално значение.

Уникалността на природата, богатството от красиви върхове, множество местни чешми с планинска изворна вода и чистите реки, са само част от нещата, които са в основата на големия интерес на туристите и гостите на общината. Затова и развитието на туризма е не само един от основните поминъци на населението, но и важен приоритет на местната власт.

Природните ни богатства предлагат идеални условия за лов и риболов, високопланински преходи и алпинизъм, а за любителите на историята, Тетевен предлага своето огромно историческо и културно наследство.

Важен приоритет за нас е и запазването на идентичността на Общината. В тази посока грижата за подпомагането и развитието на културните институции, за съхранението и популяризирането на културните паметници, за възобновяване и рекламиране на местни традиции и обичаи – намира отражение в множеството инициативи.

От друга страна, проблемите, пред които сме изправени, не са по-различни от тези във всяка друга по-малка община. Те са както обективни, така и следствие на субективни фактори, сред които изпъкват икономическия, социалния и демографския. Активно работим за привличането на нови инвеститори в района, както и за задържането на младите тук – в родните им места. Трудно е, но чрез една последователна политика в тази посока, се надявам, че градът и Общината ще продължат да се развиват.

Какво е Тетевен и Балкана за Вас?

Тетевен е уют и сигурност, спокойствие и величие. Където и да съм, винаги нося своя роден град в сърцето си. За мен той винаги е бил и ще остане опора и пристан, както и едно от най-красивите и живописни кътчета в България.

Тетевен пази българската история и българския дух, като навсякъде могат да се открият кътчета, напомнящи за безстрашието и героизма на борците за свобода. Културната програма на града ежегодно е изпълнена със събития и живи картини, които пренасят гостите ѝ назад в годините сред бойните подвизи. В църквите, разпръснати из селата, се пазят скривалищата на българските революционери.

„Долината на Тетевен е вълшебна, неизмеримо красива” – така известният пътешественик и изследовател Феликс Каниц описва прекрасното ни китно градче. Много е писано за омайния тетевенски край, но знаменателни са думите на патриарха на българската литература Иван Вазов: “Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Ходил съм и в Швейцария, и по други места из Европа, пребродил съм България, но не съм видял по-вълшебен край”.

Заслужава си да се дойде в нашия  град и да се усети всичко това – природата, историята, битът и културата ни.

ТЕТЕВЕН 2
ЦЪЛКВА
КЪЩА
МУЗЕЙ
ВОДОПАД
ТЕТЕВЕН 1
Споделете:

Прочетете също

иеремиева

Конкурс за коледно-новогодишна украса на общините под патронажа на Областния управител

Виолета Иеремиева, областен управител на Плевен. Снимка – областна администрация. В периода 1 – 29 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *