Начало | Интервю | Д-р Мадлена Бояджиева за Георги Бенковски: Независимо от ситуацията, ние трябва да отдаваме почит на такива хора

Д-р Мадлена Бояджиева за Георги Бенковски: Независимо от ситуацията, ние трябва да отдаваме почит на такива хора

На 25 май се отбелязва трагичната гибел на революционера Георги Бенковски. Той загива в местността Костина край тетевенското село Рибарица. По традиция на този ден се прави “жива картина” на лобното му място, която пресъздава отрязването и измиването на главата на Бенковски. Тази история стига до нас единствено благодарение на Захари Стоянов, който успява да се измъкне от засадата край местността. По-късно той подробно описва екзекуцията на революционера в своите “Записки по българските въстания”.

Тази година възстановка на измиването на главата на Бенковски в кладенчето край реката не се проведе. Вместо това в местността Костина бяха връчени новите пагони на военнослужещите от състава на ВВВУ „Георги Бенковски“.

Пред нас необичайната обстановка на тазгодишното отбелязване на 25 май коментира кметицата на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева:

“Мъчно ни е, че не може да го релизираме така както сме го правили преди с “живата картина” и с много повече хора. Обикновено тук идват хора от цяла България, за да се поклонят пред паметта на този велик българин /б.а. Георги Бенковски/, но сега обстановката не го позволи. И все пак ние сме българи и не трябва да забравяме тези дати. Независимо от екстремната ситуация, ние трябва да отдаваме почит на тези хора.”

Днешното връчване на пагони на военните от ВВВУ “Георги Бенковски” тя описа като “тържествено и трогателно”. Д-р Бояджиева изрази радостта си от възстановяването на училището, тъй като община Тетевен е дългогодишен партньор с него. Общото между общината и ВВВУ, според нея, е личността на Георги Бенковски.

На въпроса на “Плевен прес” дали душата на българина боледува в момента и как може да бъде излекувана, кметицата на Тетевен отговори така:

“Разбира се, че боледува. Българинът е комуникативен човек, свикнал е да контактува в една общност. Ние сме една южна нация, бих казала. Това е една ситуация, която е необичайна за нас. Мисля, че постепенно с течение на времето тази екстремна ситуация ще отзвучи. Надявам се, че болестта ще отмине.”

Прочетете също

Преустановяват провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито в община Плевен

Кметът на Община Плевен Георг Спартански издаде заповед, според която на територията на община Плевен, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *