Д-р Йордан Георгиев /ГЕРБ/: Културна институция, която е обгрижвана финансово, не дава качествен продукт

доктора
Първият в дясно – д-р Йордан Георгиев /ГЕРБ/. Снимка – архив Плевен прес.

„Плевен прес” и кореспондентът на БНР в Плевен, проведоха разговор с д-р Йордан Георгиев, председател на групата общински съветници от ГЕРБ, който предложи да се вземат 70 хил. лв. от субсидията на ДКТ „Иван Радоев” и да се разпредели между селата в община Плевен

Д-р Георгиев, току що приехте Бюджет 2020. Каква е оценката ви за него?

Всичко, което направихме като промени и предложения на базата на създадения от общинска администрация бюджет и които в края на краищата се гласуваха, са за да създадем варианти на тенденции. Продължавам да твърдя, че ни беше предложен бюджет на статуквото, а не на растежа. Нашите предложения са вариант за тенденции за общинските предприятия, които биха могли да заработят по-добре и да събират повече приходи. Болна тема от отдавна са ми малките населени места. Защото всички гледаме Плевен и неговия център. Но като се излезе от центъра, нещата не стоят по същия начин. В малките населени места също живеят хора, и по-възрастни, и хора с по-малки възможности. Така или иначе трябваше да обърнем внимание на тях. Кметовете на малките населени места нееднократно са изявявали своето притеснение, че с парите, които получават, не им достигат да свършат основни дейности.

Но защо за сметка на театъра ? За първи път се прави такова нещо ? И то с такава голяма сума – 70 хил. лв. ?

Пак продължавам да твърдя, че сме взели, както вие се изразявате, 70 хил. лв. защото смятам, че тази институция със сигурност може да работи много по-добре, отколкото е в момента. Ние даваме едни пари без никакъв коментар. Това е държавна институция така или иначе. Мисля, че за никой не е тайна, че субсидирането през продажбата на билети съществува. И в края на краищата ние подпомагаме държавната институция, не я издържаме.

Извинете, обаче отнемането и на 1 лев от културата е знак за това, в каква посока се мисли. Добре е воденето на социална  политика, но защо от културата на един град взимате ?

Културата е не само в театъра. А и във филхармонията. От там не сме взели нищо.

А защо взехте от театъра ?

Защото преценихме, че там субсидията от това което додаваме, е повече отколкото се връща като продукт.

Като какви експерти преценихте това ? На какво основание ? Това е субективно отношение.

Това е мое субективно мнение и аз затова го казвам. А като експерти трябва доста документация да прочета, за да мога да ви отговоря на този въпрос. И комисията по култура. Аз внесох предложението, да. Моето субективно мнение е такова.

От името на кого внесохте това предложение ? От името на Комисията по култура ли, която също не е направила никакъв анализ ?

Комисията по култура не само сега, а и в минали периоди е правила анализи.

Присъствали сме на заседания на комисията по култура и тя не е правила такъв анализ.

Правен е анализ още от времето на предишния директор.

Извинете, но това е несериозно.

Вижте, вие сте в правото си да давате такава квалификация.

Защо точно от театъра ? Няма друго перо, от което да са отнети средства  в такъв размер – 70 хил. лв.. Това е съмнителното.

Аз сега видях за първи път директора на театъра, така че едва ли да е личен мотива.

Какво означава това, че не сте ходили на театър ? Тогава как преценихте, че не работи добре ?

Вижте, напротив. Ходил съм на театър. Трябва ли да ви изреждам постановките, на които съм бил или може би сега не е момента. Така или иначе, това е предложение, което е обсъждано с колегите от групата /на ГЕРБ – б.а./. Мисля, че споменах и на самата сесия, че бюджета който приехме, не е свещена крава. Това са думи на г-н Спартански, които той често използва. Ако сме допуснали грешка , в което се съмнявам, нещата биха могли да се променят.

Когато се вземат пари от култура – това е симптоматично. Не става въпрос дали харесваме директора на театъра или не. Нито пък, че като не сте взели от филхармонията всичко е наред. Нещо друго има, което ви води към това решение.

Филхармонията също е култура. Няма друго, което да ме води към това решение. Вие искате да ви кажа нещо, за което наистина не мисля.

Защо всичко това не го направихте в двата месеца, през които се обсъждаше бюджета ? Или на публичното обсъждане ? Или на заседание на комисията по култура ? Защо сега го предложихте ? И то вие – лекарят, който сте човек на духа ? Правите го в момент, когато се води борба за всеки лев в културата, за да се опази духа на нацията.

Не знам каква ни е културата и какъв ни е духа на нацията, навлизаме в доста сериозен разговор, така че …

Стъпка по стъпка става. Като ликвидираме театъра, после други неща, то е ясно какво ще стане.

До сега със сигурност няма ликвидирани такива културни институции, така че…

Как ?! Ами операта ? Така започна и нейното ликвидиране. И каквото и да прави директора Дяковски, една опера ще бъде не това, което сме гледали в София, Виена и т.н

Съгласен съм. Кажете какво искате да ви кажа ? Че съм направил услуга на някой с това предложение ли ?

Така излиза.

Не, това е предложение на групата. Аз съм председател на групата  и като такъв направих това предложение. Моето субективно мнение е, че тази институция би могла да работи с тази субсидия  и то да работи по-добре. Нито една културна институция когато е обгрижвана от всякъде финансово, не дава качествен продукт и вие го знаете много добре.

Нямаме повече въпроси.

Споделете:

Прочетете също

priem2023 v1

Класираха победителите от областния етап на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата”

Тържественото награждаване на победителите от областния етап на конкурса за детска рисунка „С очите си …

11 Последни коментари

 1. Милка Георгиева

  Къде точно ще отидат отклонените средство, или е просто едно предложение/да отчетим дейност/

  • Канела Захаринова

   Докторе, здравеопазването не дава добри резултати – болните непрекъснато увеличават броя си, оздравелите намаляват, а смъртността расте. Да се отнеме държавната субсидия за здравеопазване – веднага!

 2. никога театрал

  Народ, който не дава пари за култура е обречен… Това са разбирали нашите пра-пра дядовци, които сега се обръщат в гроба, гледайки какви ги вършат т.нар. “доктори” от греб-Плевен. Така се затри и спортът в града- защото “на кого му трябвали ритнитопковци”?!?, така се затриха предприятия- защото на кого му трябва рабтеща икономика (напр. “на кого ли му трябва цимент”, дайте да го махнем тоя циментов завод…) и още много може да се изброява… Та днес на дневен ред са театралите, т.е. “тези пък какво толкова правят, че да им даваме пари за развитие…” O sancta simplicitas!

  • Хининчето

   А каква сума “отнеха” от бюджета на общинската администрация????????

 3. Където отиват всички средства!!?? НАМ СИ КЪДЕ…………….. !!!:( 🙁

  • Плевенчанин

   Каква наглост, с каква арогантност ни казва,че не е експерт и че трябвало да чете.Тогава с какво право ти плащаме 1400 лв. И какво правиш там като си неграмотен.такива като съсипаха града ни.

   • Щом са го избрали – ще си прави каквото иска – според простата му кратуна.

 4. Хининчето.

  Каква сума “отнеха” от бюджета на общинската администрация???????

 5. Славчо Христов

  Отклонените средства ще отидат да се плати на “циганския електорат”, който избра общинските съветници на герб, вмро, бсп и воля!
  Докторчето да вади мобилната линейка и да ходи да им прави зъбите, ако изобщо имат такива, а не да взима от парите за култура ан плевенчани за да си купуват гласове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *