Д-р Георги Тодоров: Ако се проваля като лекар, сам ще си го призная

ТОДОРОВ
д-р Георги Тодоров. Снимка – интернет.

Д-р Георги Тодоров е участник в кампанията „Да освободим страната от Ковид 19”, заедно със свои колеги от Плевен, Варна, Шумен, Бургас и София. Целта на кампанията е чрез бързи тестове преброяване на лицата, които са се срещнали с коронавируса и са образували антитела срещу него.

 В България няма отговор на въпроса каква част от хората са се срещнали с вируса, изкарали са го леко и колко от тях са развили имунитет ?

В момента д-р Тодоров работи в Русе като лабораторен лекар. Завършил е медицина в родния си град Варна през 1995  г. с успех от държавния изпит 5.80.   Същата година започва работа в с. Крушари, област Добрич, като селски лекар. От 1997 до 1999 г. работи в Транспортната болница във Варна. Бил е корабен лекар  и лекар на БМФ. Три години е бил лекар  в Република Гана. След завръщането си от Африка той създава лаборатория в гр. Русе. Има без прекъсване 25-годишен стаж  като лекар. През 2018 год. е един от кандидатите за поста Председател на БЛС.

Интервюто с д-р Тодоров ни е предоставено от журналистката Цветанка Христова.

Д-р Тодоров, в интервюто си с Валя Ахчиева по повод на тестването за коронавирус определяте за точни тестванията върху 300 000 души. Това колко време ще отнеме ?

Не е необходимо да има 300 хиляди тествани. Примерно за София ни трябват 40 хиляди, но извод може да се направи и върху 20 хиляди. Срокът няма да е дълъг. Ако има достатъчно тестове и коректно вършещи си работа лаборатории, както и попълнени данни – за около 12 дни. Необходимо е също да се внесат данните от ПСР тестващите, защото и такава опция има.

В Плевен лабораторията по тестване вече работи усилено. Предполагам очаквате и добри резултати ?  

Плевен е доста сериозен академичен медицински център и относно работата на лабораторията нямам никакви съмнения. Повече съм скептичен за Варна, но това е друг въпрос. “Дано” и “надежда” произлизат едно от друго, но медицина с “дано” не се прави.

Кога очаквате окончателните резултати от тестването, а също и пресконференцията, която смятате да дадете ?

Ще излезем, когато имаме и двата вида данни. Дотогава ще наблюдаваме процесите и ще анализираме данните, които колегите дават. Без данни, без експертиза, без симптоми и изследвания, без точни анализи и числа, не можем да сме категорични. Ще приличаме на шарлатани, а точно това се опитваме да покажем, че не сме. Така че, оптимистичният срок е 10 дни, като краен – 15. Вярвайте ми, работя съвестно, ако се проваля като лекар, сам ще си го призная.

Споделете:

Прочетете също

ROBERTO

RIP Роберто Кавали

Снимка – Офнюз. На 83-годишна възраст в родната Флоренция е починал Роберто Кавали. Кралят в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *