Д-р Георгиев: Да не стигаме до там, лекарите да взимат етични решения за пациентите

д-р Й. Георгиев. Снимка – Плевен прес.

В навечерието на Великден разговаряме с д-р Йордан Георгиев от МБАЛ „Св. Панталеймон“ – Плевен, който е и председател на ПК по здравеопазване в ОбС – Плевен.

Д-р Георгиев, като лекар коя информация свързана с Ковид 19 е особено важна за вас ?

Човек трябва да си прецизира източниците на информация. В момента в интернет пространството върви какво ли не. Част от тази информация смятам, че не е проверена и не знам дали трябва да ѝ се вярва на 100 %.

Има сайт на СЗО където излизат данните за заболеваемостта в различните страни, за смъртността  и излекуваните в тях. Що се отнася до България смятам, че информацията давана от Националния оперативен щаб е достоверна и не виждам защо трябва да се търси такава от друго място.

При това положение какво е Вашето професионално мнение за този грип ? Наистина ли е толкова рисков ? Наистина ли са необходими тези мерки и извънредно положение ?

Общо взето на 10 години природата създава някакъв такъв патоген. И благодарение на мутации и начин на живот , на глобализация нещата се развиват по-бързо и този патоген взима определен брой жертви. След което епидемията или пандемията затихва. В този смисъл можем да направим паралел с предишните инфекции на вируси, които са се появили в Азия и арабския свят.

Но това е нещо ново. Дали е опасен – вероятно да, след като има толкова много жертви. По-опасно е, че още няма лечение. В момента светът се опитва да създаде ваксина. Но за съжаление това е процес, който технологично е дълъг.

Но в същото време от свински грип в България са починали 4 000 души, а от коронавирус много по-малко. Как ще обясните това като лекар ?

4 000 души починали от свински грип е крайната бройка след като епидемията е отминала. Но не знаем какво ще бъде положението след като отмине пандемията с коронавируса. Може да бъдат по-малко, но може и повече. Никой не може да каже това. Има данни, че цифрата в Китай е значително занижена.

Като лекар как мислите, че ще  се отрази всичко това на психиката ни ?

Аз съм лекар анестезиолог аниматор, не съм психиатър или психолог. Н като цяло това натоварва психиката. Това, че всеки ден броим починали не е нормална ситуация. Смятам, че освен хигиената , социалната дистанция и социалното изолиране трябва на всяка цена да направим така, че да се съхрани здравия разум. Но ние сме нация, която е доказала в хилядолетията, че можем да се съхраним.

Вие сте председател на ПК по здравеопазване в ОбС. При това обстоятелство чувствате ли по-голям ангажимент освен лекарския ?

Председател на комисията по здравеопазване си е административна длъжност в ОбС. По-голяма ми е отговорността и като давам това интервю аз трябва да отговоря не само като професионалист, но и като администратор. Аз съм председател на комисията по здравеопазване на базата на това, че съм лекар и имам не малък опит в ОбС в Плевен.

Как преценявате факта, че по разпореждане от София  информация свързана с Ковид 19 в Плевен, не се дава от местните кризисни щабове ?

Смятам, че насочването на информацията от едно място специално в този случай е полезна. Не става въпрос, че има нещо тайно или нещо, което да се скрие. Но някой път интерпретацията на определени локални резултати могат да бъдат такива, че да не отговарят на действителността.

Освен това когато се каже за даден човек, че има съмнения за коронавирус, започва да се сочи с пръст. Това е превантивната мярка, която имат предвид от Националния оперативен щаб.

Водим този разговор в навечерието на Великден. Какво ще пожелаете на плевенчани ?

Ще кажа същото, което постоянно върви по медиите и смятам, че това е най-правилното. Моля ви, останете си в къщи. Ограничете максимум контактите. Опитайте се да съхраните здравия разум и разсъдък. Доказахме, че не само обучението може да бъде онлайн, вероятно и празниците също. Поне тази година. В противен случай не само ще създадем проблеми на близките си, но и на здравната система като цяло. Да не допускаме да се стигне до там лекарите да взимат етични решения. Защото това не сме го учили.

Споделете:

Прочетете също

„Забавно лято” в плевенското село Асеновци

Снимка – НЧ „Съзнание – 1894“ с. Асеновци На 4 юли са стартирали летните занимания …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.