Д-р Валентин Христов: С над 10.5 милиона лева може да бъде глобена община Плевен заради неизпълнени проекти

429555951 6740600552710557 1312111879968533681 n

Снимка: “Плевен прес”

С над 10.5 милиона лева може да бъде глобена община Плевен заради неизпълнени проекти. Това съобщи кметът д-р Валентин Христов днес, 26 февруари, на редовното оперативно заседание на ръководството на общината.

„От известно време получаваме писма за наложени санкции по проекти, които до момента възлизат на 10.5 милиона лева“, заяви д-р Христов. Той обясни, че това са грубите изчисления на сумата, „които община Плевен се очаква да заплати за нередности по проекти, които е изпълнявала“.

„Това са проекти, които сме заварили, които аз съм заварил. Проекти, които са приключени и такива, които в момента се очаква да приключат. Има неспазени срокове, неизпълнени дейности, поради което тези проекти не може да бъдат приети“.

Кметът даде пример с мемориалния парк в Гривица, където има широк обществен интерес:

„Той не може да бъде приет от държавната приемателна комисия на този етап, поради установени пропуски по изпълнението му.
Общината има 440 000 лева. Ако не ни приемат проекта, румънската страна трябва да заплати 1 446 000 лева, които могат да си поискат от нас, защото ЕС няма да им ги заплати.

Вторият проект, по който имаме проблеми е водният цикъл. Общината е заплашена от глоби. Тук говорим за санкция в размер на около 5.5 милиона лева.

Третият е интегриран градски транспорт на Плевен. Санкцията по него е около 2 милиона лева. Наложена е и на община Плевен, и на „Тролейбусен транспорт“.

Проверка се прави и по изпълнението на проекта за ремонт на зала „Катя Попова“.

Разпоредил съм проверка на всички проекти, които са били приключили през 2022/2023 г. и на наложените санкции по тях. Очаквам докладите до 14:00 часа на 28 февруари сряда, за да сме наясно колко санкции ще има община Плевен. Повече подробности ще има, след като получа подробните доклади“.

Д-р Валентин Христов заяви също, че в петък и събота е имал среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е обещал подкрепа за Плевен, както и да съдейства за изграждането на стадиона на „Спартак Плевен“:

„Проблемът е, че няма актуален проект. Трябва да изготвим проекта и да му го представя“.

Споделете:

Прочетете също

IMG 20240417 115910

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен

Две инициативи, насочени към децата, се проведоха в Районен съд – Плевен днес, 17 април, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *