Д-р Валентин Христов, кмет на Плевен: Готов съм на диалог с всеки, за да работим заедно за промяна в Плевен

ДОКТОР 3
Д-р Валентин Христов, кмет на община Плевен. Снимка – и-нет страница община Плевен.

Това кратко интервю е взето на 16-ти ноември, преди кризата с ток и пътища, породена от обилния снеговалеж. Публикуваме го след успокояване на обстановката в община Плевен.

Д-р Христов, на 15-ти ноември беше избран председател на Общинския съвет в Плевен, също доктор – доц. Иван Малкодански. И също от ГЕРБ. Това обстоятелство радва ли ви?

Ние сме колеги. С доц. Малкодански се познаваме още когато той беше студент. С много добри впечатления съм от него като специалист.

Сега сме двама лекари в момента. Надявам се да работим добре. Моето мнение беше, че юрист трябваше да бъде председател на ОбС. Защото това е по-добрият вариант за Общинския съвет, тй като там се гласуват нормативни актове. В края на краищата ние не правим клиника, работим администрация.

Моите уважения към доц. Малкодански като специалист, но ние тук работим в други области.

При идването си в Плевен по време на предизборната кампания Бойко Борисов каза, че ще бъдат осигурени европейски средства за стадион, спортна зала, довършване на магистралата. С какви европроекти започвате работа като кмет?

От отдела, който се занимава с европроекти са ми показали кои са завършени, кои са започнали на нанякакъв етап и по кои ще кандидатстваме. Сега подготвяме проекти за тези неща, за които говорите. Ще решим къде точно ще кандидатстваме и как ще ги включим, за да могат да бъдат реализирани.

Имаме и допълнителни проекти, които се надяваме да реализираме през следващата година.

Има негласна практика за 100 дни толеранс на всяко ново управление. Как ще ги използвате?

Преди избора на председател на ОбС имах срещи с всички формации, които са в Общинския съвет. Защото искам да работя с всички и съм готов на диалог с тях и с всеки един ще разговарям, за да работим заедно. Защото идеята е Плевен да се промени. И това, което исках от тях, е просто един кредит на доверие. Разбира се не една година, защото нямаме време за толкова. Така че, 100 дни е горе-долу нормалното, за да видя, че се случва нещо.

Имахте много срещи до момента, включително и с управителя на ВиК Плевен инж. Климент Тодоров. Какъв е резултата от срещата?

С него обсъждахме каква е тяхната инвестиционна програма за другата година, къде ще има ремонти. Това, което го помолих е, когато си правят проектите какво ще ремонтират, да информират и нас в общината, за да можем да синхронизираме тези ремонти. За да сме наясно кой поема асфалтирането, да информираме предварително ТЕЦ, оператори и други институции. Целта максимално да избегнем това постоянно разкопаване на една и съща улица и преасфалтиране.

Имахте среща и с инж. Ивайло Денчев, директор на областно пътно управление Плевен. Срещата ви с него стана след ужасяващия инцидент с трима загинали на пътя Плевен – Ловеч. И вие ли смятате, че това е „път-убиец”?

Пътят Плевен-Ловеч наистина има висок процент на ПТП-та. Това, което научих от специалистите е, че трасето е реновирано. Има достатъчно пътни знаци. На места завоите са по-опасни, но и водачите трябва да бъдат внимателни при шофиране. Това касае всички ни. Когато караме трябва да знаем, че возим не само себе си, понякога и наши близки. И не сме единствените участници в пътното движение. Трябва да сме внимателни и да спазваме знаците.

Не казвам каква е вината за това произшествие, както и за предишните, но всички трябва да бъдем внимателни. Да се съобразяваме с метеорологичните условия и пътната обстановка. Не може да хвърляме вината винаги на другите, трябва да я потърсим и в себе си.

Вие сте лекар, който сега е кмет на община Плевен, макар и от малко дни. Достатъчни ли ви бяха тези дни, за да направите анамнеза и дадете диагноза на състоянието на община Плевен?

/усмихва се/ По принцип за поставяне на диагноза си трябва анамнеза и статус. За сега съм още на ниво анамнеза. Малко време ми трябва да снема и статуса. И мисля, че ще имаме и диагнозата. 50 % от нея е анамнезата, така че, сега сме на този етап.

Вярвам ще огласите диагнозата пред медиите.

Разбира се. С медиите ще работим така, както е било до сега.   

Споделете:

Прочетете също

450904168 1001894185270441 6751637468246628993 n

Отлично представяне на НЧ „Осъм – 1894″ с. Градище  на фолклорния фестивал в Славяново

На 6 юли самодейците при НЧ „Осъм – 1894″ село Градище  участваха  във Фолклорния  фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *