Последни новини
Начало | Здравеопазване | Дюнерите – опасни и вредни

Дюнерите – опасни и вредни

Снимка – интернет.

Мехмед Мерджан – председател на Международната федерация на дюнерджиите /UDOFED/ алармира за използването на мазнина за правене на сапун при правенето на дюнери, както и третиране с белина на негодно месо. Целта е евтин краен продукт на пазара.

“Ако едно месо е започнало да се разваля, те просто го промиват с белина и го пекат. Особено пилешкото, което по-бързо се разваля. А те взимат точно такова месо от борсата, защото е на половин цена – разкрива Мерджан. – Евтините дюнери съсипват индустрията с нелоялна конкуренция. В тях слагат до 40% животинска мазнина, използвана в производството на сапуни. Нека хората, които се редят на опашка за дюнери пред евтините будки, да знаят, че утре ще се стоят на опашка пред кабинета на лекаря. Това е хранителен тероризъм”.

Мeрджaн нacтoява зa строги мeрки зa кoнтрoл върху пригoтвянeтo нa мecoтo зa дюнeрджийницитe и прeминaвaнe към индуcтриaлнo прoизвoдcтвo cпoрeд eврoпeйcкитe хигиeнни cтaндaрти.

Проблемът с дюнерите засяга цяла Европа. Според зам.председателят на организацията – Ирфан Сойлер, всички дюнерджийници в Европа купуват замразено месо от цехове.

Източник: в-к „Сега”

Прочетете също

Различията между Северна и Южна България бяха темата на онлайн форум в Свищовската стопанска академия

Кръгла маса на тема „Статистически измерения на регионалните различия и неравенства между Северна и Южна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *