Дърветата в Плевен – опазени или окастрени?

DARVETA
Окастрени дървета по бул.”Христо Ботев”, Плевен. Снимка – Плевен прес.

Дърветата в градините, парковете и улиците на Плевен са обичани, харесвани и търсени в летните жеги. Всяка пролет се кастрят от служители на общинска фирма „Паркстрой”, след разрешение от община Плевен. И всяка година това кастрене предизвиква засилен обществен интерес с разнопосочни мнения.

Същото се случи и сега след публикувания от нас материал по темата. В социалните мрежи се развихри спор правилно или неправилно е кастренето на дърветата в Градската градина. По какви критерии, с каква експертиза и чрез какъв контрол от страна на отдел „Екология” в община Плевен?

По този повод поместваме мнение на специалист-експерт по опазване на дърветата в градска среда и грижата за тях като за живи организми. Защото тези дървета нямат нищо общо със своите събратя в гората, тъй като живеят, растат и умират в градска среда.

Експертите по живота на дърветата в градска среда се казват арбористи /от лат. дума „arbor” – дърво/. Те не са лесовъди, които са специалисти по горите.

За арбористите се заговори след 2015-та година, когато се основа Асоциация на арбористите в България. В някои общини като Варна и Габрово се ползват арбористи за кастрене на дърветата. В Плевен няма такава практика все още.

Но във фейсбук групата „Забелязано в град Плевен” се появи мнение на сертифициран арборист – Димитър Захариев. Ето какво пише той по повод кастренето на дърветата в Плевен:

„Казвам се Димитър Захариев и съм сертифициран арборист към European Arboricultural Council (EAC), както и към International Society of Arboriculture (ISA) и, разбира се, Асоциация на арбористите в България. За дърветата в Плевен:

DARVETA 2

Първо – нормално ли е дърветата да се режат по този начин? Отговора е еднозначен – НЕ, не е нормално. А как е нормално? Нормално е дърветата да се оформят по определен начин още от самото начало на развитието им, като грижата започва още по-отдалеч – от подбора на дървесен вид и на самата фиданка.Тогава дърветата придобиват най-подходящата форма и размери, което е много важно за града.

Отиваме на следващият въпрос – добре, а такова рязане прави ли се изобщо? ДА, прави се, но в редки случаи – щети от бури, тежки дефекти, които могат да бъдат коригирани по този начин, прокарване на изключително важни трасета за кабели или друга инфраструктура и други.

Принципа е много прост – колкото повече отрежете от дървото, толкова по-трудно го понася то. Някои дървета се справят по-добре от други, според вида, възрастта си и други различни фактори.

Следва това, което всички Вие може би се питате – добре, а ЗАЩО в нашия град се работи по този начин? Само ние ли сме “наказани” с подобен лош късмет, та или всички дървета ще са тежко заболели, или хората, които режат, ще са некомпетентни?

Ами не е само във Вашият град, определено. Елате в София, столицата на нашата държава, и се огледайте в дърветата по улицата. Или са подрязани по същия начин като в Плевен (за да има симетрия може би…), или не са подрязвани изобщо, или пък ги няма. Оставете София, идете в Пловдив – същата ситуация. Не случайно групата “Заедно за дърветата на Пловдив” имаше реакции, изключително сходни с Вашите. A защо се работи по този начин? Причините отново не са една и две.

DARVETA 3

Първо – НЕ Е заради дървесината. За един ден в гората може да бъде добита повече дървесина отколкото за 3-4 в града. А в някои случаи и значително повече. Една от причините за това, което виждате, е това, че хората, които работят в предприятията по озеленяване, не са обучени да режат правилно от гледна точка на биологията на дървото.

 Но, без да ги защитавам, те не са обучени да режат правилно и на височина изобщо. А рязането на земя и на височина се различават много. Загледайте се внимателно някой път в човека, който държи моторния трион.

Първо – носи ли личните си предпазни средства (каска, противосрезни ръкавици и облекло, очила, защита на слуха)? Ако не ги носи – дали е немарлив или изобщо не са му осигурени? И от там идва следващото нещо – тези хора са изключително нископлатени. Те няма как да вложат експертиза, просто защото работят за норми, а и тяхното обучение далеч няма за цел съхраняването на дървото.

Toва, което се опитвам да кажа е, че нещата са далеч по-дълбоки. В крайна сметка работата им се възлага, а след това се ПРИЕМА. От човек, който има определено ниво на експертиза. И когато този човек иска от тях дървото да е видимо “подкастрено”, тези хора, изпълнителите – го правят.

Когато едно дърво е рязано по начина, който виждате на снимката, вероятността то да не може да се възстанови е висока. Такова рязане е значителен “шок” за дървото. Често то заболява и в рамките на години умира. Тогава то трябва да бъде премахнато (което струва пари) и ново да бъде засадено на негово място (отново от Вашите пари).

Дали това изобщо е нов начин за усвояване на средства и е в интерес на някого – това ще оставя изцяло на Вас, защото Вие по-добре знаете какво се случва във Вашия град.

Аз лично смятам, че това, на което ставаме свидетели, е изцяло резултат от липса на експертиза, или простичко казано – от незнание, а в редки случаи – и от мързел.

DDD 4

Ще завърша с няколко известни на всички Ви факта.

Първо – за да може едно дърво да порасне толкова голямо, колкото тези на снимките, са нужни години. Второ – правилната поддръжка на едно дърво струва много, МНОГО скъпо в сравнение с това, което общината плаща на тези момчета с резачките сега. Обучение, екипировка, време, честота на рязането ако щете… Просто ми се доверете за това.

Трето – толкова сериозна резитба, извършвана върху дърветата, е необратима. Понякога, при по-малки срезове, дърветата се възстановяват така, че не може да забележите къде е било рязано. В този случай ще го виждате до края на живота на дървото.

И последно – това дали дърветата в града Ви ще изглеждат по този начин зависи изцяло от Вас. И начина е диалог с общината, много работа и много търпение и воля”.

Споделете:

Прочетете също

545359eca6591ac5f37fce801a876dfb 1

Кметът на Червен бряг: 24 май обединява всички нас около езика и писмеността ни като народ

Уважаеми жители на община Червен бряг, Уважаеми педагози, ученици и дейци на културата, Честит 24 …

2 Последни коментари

  1. Село с тролеи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *