ДПС откри предизборната си кампания с призив за единство на нацията

Снимка – пресцентър ДПС.

Движението за права и свободи – Плевен, откри предизборната си кампания с призив за единство на нацията и връщане на държавността. Както „П левен прес” информира, по този повод в Плевен пристигна кандидат – президентската двойка на ДПС Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова.

В неделя, 17-ти октомври, в парк-хотел „Кайлъка” се състоя среща с актива на партията и представяне на кандидат-депутатската листа. След кратка музикална програма, в конферентната зала на комплекса, се проведе събрание, на което се поставиха основните акценти за предстоящата кампания за президент и вицепрезидент.

Снимка – Плевен прес.

Освен  Мустафа Карадайъ, председател на ДПС и кандидат за президент на РБългария и Искра Михайлова – евродепутат от ДПС, на срещата присъстваха още Юлхан Кючук – Председател на АЛДЕ Алианс на либералите и демократите в Европа, б.а./, Йордан Цонев – депутат от ДПС в няколко поредни мандата и Велислава Кръстева – бивш плевенски депутат от ДПС.

Мероприятието бе открито от областния председател на ДПС – Плевен, Марио Рангелов, който представи гостите и състава на кандидат-депутатската листа на ДПС за предстоящите избори.

Препълнената зала посрещна с бурни овации председателят на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ, който каза в своето слово:

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС и кандидат-президент. Снимка – Плевен прес.

„Преди 30 години ние платихме много висока цена, за да свалим тоталитарния комунистически режим. И да установим демокрация в нашата родина България. За съжаление след 30 години ние констатираме , че има отстъпление от демокрацията. Че има криза на държавността, че се гази Конституцията и законите на страната от най-високо ниво – от президент, от Народно събрание, от Министерски съвет. Жалко е.

Но заедно с това ние от ДПС имаме самочувствието, че задаваме правилната посока за развитието на нашата родина България. Така го направихме и преди 30 години.

В България някой се опитва да рисува фалшиви образи на Движението за права и свободи и да лепи етикети. Защото има двойственото лицемерно поведение в Брюксел и в България. Те в Брюксел са едни, в България други. В Брюксел гласуват едни регламенти, в България приемат обратни закони на тези регламенти. Но ДПС е такова, каквото е и в България, и в Брюксел, независимо че в България се опитват да ни лепят етикети.  Брюксел не търси различия и поводи за червени линии. Поводи за омраза и разделение. Напротив. Брюксел търси знаещите и можещите и идейните хора, които ще задават цел, посока, приоритети и които ще работят да се развива и просперира Европа.

Кои са тези хора ? Това е президента на АЛДЕ /Алианс на либералите и демократите в Европа, б.а./където членуват около 60 партии от цяла Европа и чиито президент се казва Юлхан Кючук  от Движението за права и свободи в България. Президент на младежката организация на АЛДЕ се казва Антоанета Асенова от ДПС, заместник председателят на групата на либералите в Европейския парламент  се казва Искра Михайлова, която ще бъде вицепрезидент на РБългария.

В центъра на общата селскостопанска политика стои Атидже Мелин и както виждаме в следващия оперативен период общата селскостопанска политика на целия ЕС е съобразила проблемите, които ние сме поставили на Атидже Мелин и те вече стават рамката за целия ЕС. Така работи ДДПС.Това е признанието за моженето на ДПС, което сме показали през изминалите 30 години.

Това се вижда в Брюксел. А в България ? Ние сме същите онези, които сме и в Брюксел, и в София, и в Плевен, и в Буковлък сме същите. Ние сме тези, които можем, които милеем и с душа и сърце работим за нашата родина България. И ако за президентската институция говорят, че е лишена от съдържание – не, не е лишена от съдържание. В Конституцията пише, че олицетворява единството на нацията. Само че, тези които минаха от там търсят повече разделителните линии, а не обединението. Но ние с госпожа Искра Михайлова олицетворяваме единството на нацията.

Всичките тези 30 години, в които ние заедно се занимаваме с политика, основната ни ценност като  философия за правене на политика, е философията на заедността, т.е. различните да бъдем заедно, всеки да отстоява своята идентичност. Но да бъдем заедно и заедно да градим общото ни бъдеще в нашата родина.

На следващо място президентът и вицепрезидентът трябва да бъдат гарант за спазването на законите на страната. И във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа и държавата. Обаче виждаме едни президенти, на които не им пука да нарушават и Конституцията и законите. И да търсят разделителни линии. А ние с госпожа Михайлова затова имаме уважението и признанието в Брюксел и навсякъде по света. Защото за нас върховенството на закона е ценност.

Президентската институция трябва да предлага обединяващи национални каузи. Обединяващи национални цели. И да бъде поле за съгласие на различните.Включително и на различните политически партии.

Ето, аз предлагам една национална цел, която може да бъде обединяваща за всички политически партии и за всички български граждани. Да достигнем в скоро време средноевропейските стандарти на живот. Ние имаме самочувствието да го предлагаме защото винаги през тези 30 години сме предлагали национални цели, които са се реализирали.

Преди 5 години сме дефинирали нашите приоритети с Програмата за ускорено икономическо развитие на България. С нашите приоритети ще достигнем тази цел – средноевропейските стандарти на живот. С нашите приоритети:зелена икономика, високи технологии и включване на свободните активни граждани в политическите процеси. Това са приоритетите и на ЕС и с тях ще постигнем целта.

Аз съм убеден, че всички български граждани, които имат уши да ни чуят, които милеят за просперитета на нашата родина България и гласуват с разум, ще гласуват с номер 17, ще гласуват за ДПС.”

След Мустафа Карадайъ слово произнесе и Искра Михайлова – евродепутат от ДПС и кандидат за вицепрезидент в предстоящите избори. Тя каза пред присъстващите:

Искра Михайлова, евродепутат от ДПС и кандидат за вицепрезидент. Снимка – Плевен прес.

„За мен това е чест, гордост и огромна отговорност. Както и благодарност към всички структури на движението, които взеха историческото решение – ДПС да излъчи кандидат-президентска двойка. България е на ново развитие на демокрацията благодарение на ДПС. И днес ние имаме кандидат за президент, който се казва Мустафа Карадайъ. Това ни дава абсолютната увереност, че ние изграждаме демокрацията в България и продължаваме да я градим. Това, че ние приемаме разнообразите като основа в ЕС като наша ценност, допринася за развитието на държавността и демокрацията в България. Издигането на кандидат президентска двойка от ДПС е нова крачка за развитието на демокрацията и държавността в страната ни.

Президентът е обединителят на нацията. И нека не бъркаме съдържанието на отговорностите на президентската институция със спомените ни за това, какво прави един или друг президент. Вицепрезидентът подпомага президента, така пише в Конституцията. Убедена съм, че един истински вицепрезидент на РБългария има потенциала и силата да бъде лице и двигател на каузи и инициативи, които са каузи на целия народ. 

Имаме много идеи, само две ще спомена. Как да представим българското културно наследство пред целия свят. Нека всяка наша историческа ценност и гордост, това, което съхраняваме в музеите си, в библиотеките, паметниците на културата и историята в нашите градове, да бъде достъпно до всеки европеец и до целия свят.

Отива ли на българския вицепрезидент инициативата български трикольор във всеки дом, във всяко училище, във всяка детска градина, във всяка обществена сграда ? Отива му. Защото това е знамето на моята родина. На нашата родина.

Институцията президент и вицепрезидент е изпълнена със съдържание тогава, когато към нея вървим с ценностите, които ние с вас носим. Ценностите на Движението за права и свободи”.

Бюлетината на ДПС за предстоящите избори е с № 17.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Споделете:

Прочетете също

На 4 декември християнският свят почита Света Варвара

На 4 декември християнският свят почита Света Варвара

Икона на Света Варвара. Снимка – Интернет. Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *