До 21-ви януари спортните федерации могат да кандидатстват за финансиране по Програма за финансово подпомагане

ДО 11-ТИ ФЕВРУАРИ СПОРТНИТЕ КЛУБОВЕ МОГАТ ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ПО ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СПОРТНИТЕ КЛУБОВЕ

СПОРТ
Снимка – интернет

На 10-ти януари е приета е Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 година. Тя има временен характер и важи само за 2022 година,за да може спортните федерации, които кандидатстват за финансиране, да не останат ощетени.Временната програма е база за разработването на нова дългосрочна Програма, която ще бъде основана на ценности, традиции, устойчивост на постигнати резултати, социална значимост и иновативност, информират от Министерството на спорта.

 В течение на общественото обсъждане на Програмата в ММС са постъпили множество становища и писма от спортни организации, че критериите /заложени в старата програма, б.а./ няма да доведат до ефективност.

За първи път новата Програма обединява две направления. Едното е “Олимпийска подготовка”, а другото “Развитие на спорта за високи постижения”. Кандидатстването ще става едновременно. Това е различна Програма, преходна, която ще действа само през 2022 г. Тя ще покрие максимално добре изискването на федерациите относно финансирането и необходимостите им. Контролът над разходването на средства от спортните федерации ще бъде изключително засилен.

Програмата предвижда финансово подпомагане до 50 000 лв. за спортовете от третата група.

В предишната Програма това финансиране е в размер от 20 000 лв. т.е. разгръща се ветрилото още повече към нефинансирани досега спортове, стига да докажат обективни критерии като участие в състезания и спечелени медали.

Със следващата Програма, когато има и категоризация на спортовете, от Министерството на спорта се надяват финансиране да получават първо тези, които заслужават, извършват дейност, печелят медали. Тези, които съществуват на базата само на някакво държавно финансиране ще трябва да намерят друг начин за изхранване. Няма да продължава, както е било, заявяват от ведомството.

Кандидатстването по Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г. е до 21 януари.

Утвърдена е и Програмата за развитие на спортните клубове за 2022 г. Подпомагането на развитието на спортните клубове е с основна цел създаване на необходимите условия за ефективен тренировъчен и състезателен процес на по-голям брой спортисти и състезатели от проектонационалните отбори и за развитие на детско-юношеския спорт в страната. Kандидатстването с проекти по нея ще бъде до 11 февруари.

Повече информация може да намерите тук: http://mpes.government.bg/Pages/Press/News/Default.aspx?evntid=XFdoBhkZj%2b0%3d

Споделете:

Прочетете също

иеремиева

Конкурс за коледно-новогодишна украса на общините под патронажа на Областния управител

Виолета Иеремиева, областен управител на Плевен. Снимка – областна администрация. В периода 1 – 29 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *