До 17 януари 2022 година се приемат проекти за Европейските дни на наследството

Evropeyski dni

Покана в подкрепа на историите, свързани с Европейските дни на наследството (ЕДН), обявиха преди дни Съвета на Европа и Европейската комисия.

Проекти на обща стойност 10 000 евро ще бъдат подкрепени. Средствата са насочени към дейности в областта на културното наследство и неговата стойност за обществото.

Важно условие е кандидатите да са организирали поне едно събитие в рамките на ЕДН в периода 18 август 2018 – 31 октомври 2021 г. Очаква се от кандидатите да планират организацията на събитие в рамките на ЕДН и през 2022 г.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е до 17 януари 2022 г., понеделник. Предложенията се изпращат на имейл Stories.EHD@coe.int

Повече информация можете да намерите тук:

https://www.europeanheritagedays.com/EHD-Programme/Press-Corner/News/European-Heritage-Days-Stories-2022

Инициативата Европейски дни на наследството е едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента.

През месец септември всяка година държавите в Европа отварят вратите на повече или по-малко познатите си културни забележителности, организират различни кампании и събития за популяризиране на наследството и търсене на неговото място в настоящето.

Идеята за „Европейски дни на наследството“ възниква през 1985 г. по време на Втората конференция на европейските министри, отговарящи за архитектурното наследство, организирана от Съвета на Европа. Тогавашният министър на културата на Франция Жак Ланг предлага един успешен френски експеримент за ден на отворените врати до културното наследство да бъде приложен и в други страни на континента.

Днес всички 50 страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, повишавайки осведомеността на своите граждани за културното многообразие на Европа.  

 В провеждането на Дните се включват активно участници от всички възрасти, като особено внимание се отделя на учениците и младежите.

Споделете:

Прочетете също

1 5

Състезания по гребане с туристически каяк, спускане с велосипеди и футбол тази събота в Плевен

Поредица от спортни прояви ще бъдат част от съботния ден в Плевен, съобщават от общинската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *