До 16 юни в Плевен ще се провежда кръводарителска кампания

„ДАРИ КРЪВ – СПАСИ ЖИВОТ!“

6itsa

Снимката е илюстративна.

Кампания “Дари кръв – спаси живот” се организира по повод Световния ден на кръводарителя 14 юни, организатори са Български Червен кръст – Плевен , съвместно с Регионалния център по трансфузионна хематология /РЦТХ/- Плевен. Кампанията ще се проведе от 12 до 16 юни, като всеки желаещ може да дари кръв в часовете от 8:00 до 16:00 в РЦТХ-Плевен, бул. Русе №36.

Седмицата, посветена на доброволното кръводаряване, цели да повиши вниманието към винаги актуалния проблем с липсата на кръводарители, както и да създаде позитивна нагласа у хората в тази насока.

Всяко даряване на кръв е ценен животоспасяващ дар, а повторното даряване е ключът към изграждането на безопасно и устойчиво снабдяване на лечебните заведения с кръв и кръвни съставки.

Кръводаряване се налага при спешни случаи на кръвопреливане, при планови операции. В болниците има голяма нужда от кръвни банки, а най-бързо се изчерпват рядко срещаните кръвни групи.

Всеки решил да дари кръв трябва да отговаря на специфични изисквания, сред които са да има навършени 18 години, но не повече от 65 години, теглото му да е над 50-55 кг., не трябва да е в остра фаза на заболявания, не трябва да е преболедувал сифилис или хепатит, не трябва да има и бронхиална астма, новообразувания, автоимунни заболявания и други.

Младите и здрави хора са най-добрите дарители. Количествено кръвта се възстановява за 24 часа, а качествено – за около месец. Минималният срок между поредни кръводарявания от едно лице е два месеца, а препоръчителният дори е три месеца.

Според българското законодателството на избралите да дарят кръв се полагат два дни платен отпуск, а след процедурата се полагат и хранителни продукти с богато съдържание на калории и въглехидрати за възстановяване на организма.

Преди процедурата се правят тестове за хепатит B и C, както и за СПИН, резултатите от които могат да бъдат получени безплатно от дарителите.

Къде мога да даря кръв?

РЦТХ-Плевен бул. Русе №36

Важно е да знаеш, че:

Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните ти клетки и увеличава защитните сили на твоя организъм.

Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.

Количествено кръвта ти ще се възстанови за по-малко от 24 часа. Качествено, за 3-4 седмици.

Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Ако си жена имаш право да даряваш кръв най-много 4 пъти в годината, ако си мъж – 5 пъти.

След кръводаряване получаваш бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, и уникален код за достъп до системата за проверка на резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Споделете:

Прочетете също

545359eca6591ac5f37fce801a876dfb 1

Кметът на Червен бряг: 24 май обединява всички нас около езика и писмеността ни като народ

Уважаеми жители на община Червен бряг, Уважаеми педагози, ученици и дейци на културата, Честит 24 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *